Linkuri accesibilitate

Zeci de mii de refugiați uzbeci revin în Kirghistan


În ciuda tensiunilor interetnice, guvernul de la Bișkek nu renunță la referendumul constituțional de duminica viitoare


Oficialii kirghizi spun că mii de etnici uzbeci au început să revină în Kirghistan din taberele de refugiaţi ale Uzbekistanului învecinat. Deşi tensiunile rămân ridicate în sudul Kirghistanului, guvernul interimar îşi continuă pregătirile pentru referendumul constituţional de săptămâna aceasta.

Un oficial de la serviciul kirghiz de frontieră, Cholponbek Turusbekov, a declarat astăzi presei că peste 46.000 de refugiaţi au trecut înapoi graniţa kirghiză, dintre care 10.000 în ultimele 24 de ore.

Numărul total al etnicilor uzbeci fugiţi peste graniţă în Uzbekistan, pe fondul violenţelor de la Osh şi Jalal Abad, declanşate la 10 iunie, este estimat la 100.000. Bilanţul oficial al morţilor a ajuns la 251, dar liderul interimar kirghiz Roza Otunbayeva a declarat că cifra reală este probabil de 2000.

Numărul refugiaţilor reveniţi în ţară nu a putut fi verificat în mod independent, dar o purtătoare de cuvânt a Înaltului Comisar ONU pentru refugiaţi a confirmat că este vorba de „cifre semnificative”.

Unii dintre cei care se întorc se tem însă că nu va fi pentru totodeauna. Minura Valieva, originară din Osh, se afla din nou de partea kirghiză a frontierei când a declarat agenţiei Reuter, că refugiaţii revin cu „sentimente amare” şi cu teama că violenţele s-ar putea repeta. Valieva nu ştie la ce să se aştepte odată ce va reveni în oraşul ei de baştină, aflat la numai 10 kilometri de graniţa uzbecă.

Guvernatorul regiunii kirghize Jalal Abad, Bektur Asanov, care a vizitat ieri tabere de refugiaţi din sud-estul Uzbekistanului, a declarat serviciului kirghiz al „Europei libere” că refugiaţii vor fi ajutaţi de stat. Asanov i-a îndemnat pe refugiaţi să nu ia în seamă ceea ce a numit „declaraţiile provocatoare” şi le-a promis că totul va fi în regulă. Cei ale căror case au fost incendiate vor primi compensaţii, a mai spus oficialul kirghiz, adăugînd că la Jalal Abad există 500 de tone de alimente care vor fi date refugiaţilor. Asanov a mai spus că refugiaţii rămaşi fără case vor fi adăpostiţi temporar în corturi, iar de săptămâna viitoare va începe distribuirea materialelor de construcţii şi a fondurilor pentru reconstrucţie.

Agenţiile umanitare spun că peste un milion de oameni au fost afectaţi de violenţe, iar unii se tem că statul kirghiz, unul din cele mai sărace din regiune, n-o să aibă bani să-i ajute pe toţi.

Între timp, se pare că violenţele pe scară largă din sudul ţării au încetat, dar un oficial ONU a declarat că teama de posibile noi izbucniri obstrucţionează efortul umanitar.

Forţele de securitate kirghize au făcut raiduri în oraşul Osh şi în împrejurimi, spunînd că sunt în căutarea armelor de foc deţinute ilegal şi a iniţiatorilor violenţelor. În raiduri au murit luni cel puţin două persoane, iar alte 23 au fost rănite.

Unii se tem că referendumul constituţional programat pentru duminică, 27 iunie, s-ar putea transforma într-o nouă ocazie pentru ciocniri interetnice, iar alţii pun la îndoială deja valabilitatea lui, pentru că zeci, dacă nu sute de mii de alegători, ajunşi refugiaţi, nu vor avea cum să voteze.

Guvernul interimar insistă însă că referendumul trebuie organizat cât mai repede, pentru că va aduce stabilitate. În aceeaşi logică, guvernul a devansat alegerile parlamentare, programate acum pentru septembrie, în loc de octombrie.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG