Linkuri accesibilitate

Programul vizitei președintelui rus Medvedev în Statele Unite


Președintele Dmitry Medvedev
Președintele Dmitry Medvedev

Scopul declarat al vizitei liderului de la Kremlin este de a atrage investitori în vederea modernizării economiei rusești








Preşedintele Rusiei Dimitri Medvedev pleacă într-o vizită de trei zile în Statele Unite, care va avea două componente, nu neapărat separate: una economică şi una, la Washington, marcat politică. Medvedev îşi începe vizita în statul California, în Silicon Valley, adresa celor mai mari firme de computere şi înaltă tehnologie.

Google, Microsoft, Cisco Systems sunt numai unele din firmele pe care Medvedev speră să le atragă într-o nouă aventură tehnologică: în apropiere de Moscova, la SKOLKOV ar urma să se nască versiunea rusească a Silicon Valley. Iar preşedintele rus speră că câştige toate aceste mari concerne tehnologice pentru proiectul său ambiţios de modernizare a economiei ruseşti.

Vorbind săptămâna trecută la Forumul economic internaţional de la Sankt Petersburg, Mervedev declara că prioritatea guvernului rus este să creeze condiţii cât mai atractive pentru investitori. Medvedev a recunoscut totodată că a mai vorbit de această prioritate şi că nu s-a făcut foarte mult .

Preşedintele ar vrea să ofere investitorilor străini avantaje fiscale (impozite mai mici pe câştig), să reducă sectorul de stat şi mai ales să combată corupţia în poliţie şi în ministerul de finanţe cu toate structurile sale de control.

După Silicon Valley, Medvedev o să se oprească şi la sediul firmei Boeing – se pare că Rusia vrea să cumpere avioane în valoare de aproape 3 miliarde de dolari.

Statele Unite sunt printre primii 10 parteneri economici ai Rusiei, dar investitorii americani continuă să aibă reticenţe. Climatul de investiţii în Rusia li se pare nu numai restrictiv dar şi nesigur, arbitrar.

Mathew Rojansky, specialist în afaceri rusești la centrul Carnegie, atrage atenţia că Medvedev scrie şi vorbeşte mult, dar în spatele declaraţiilor nu este nici o strategie concretă. Nici sistemul economic rusesc nu este modernizat, continuă expertul american, nici cel politic care susţine mecanismele comerciale.

Joi, în ultima zi a vizitei în Statele Unite, Mervedev se va întâlni la Casa Albă cu preşedintele Barack Obama. Relaţiile bilaterale s-au îmbunătăţit remarcabil în ultimul an: cele două ţări au semnat un nou acord de reducere a arsenalelor nucleare (care aşteaptă încă să fie ratificat) şi-au coordonat mai bine poziţia faţă de Iran în Consiliul de securitate ONU şi şi-au extins semnificativ cooperarea în Afganistan.

Experţii, ca Mathew Rojansky se aşteaptă ca ce doi preşedinţi să dea şi o declaraţie comună privind criza din Kirghistan.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG