Linkuri accesibilitate

„Întotdeauna încercăm să-i motivăm pe studenţi să citească”


Prof. Daniela Munca: „îmi place faptul că tineretul are foarte multă iniţiativă în ceea ce priveşte cărţile”.


Ieri, la Librăria din Cartier, Diana Răileanu a cunoscut-o pe Daniela Munca, profesoară la Centrul Lingvistic American şi Academia de Studii Economice și a stat de vorbă cu ea despre preferințele sale literare.

Daniela Munca: „Ultima carte pe care am citit-o şi care nu are nicio legătură cu profesia mea este „Un veac de singurătate”, o carte care poate fi citită dintr-o răsuflare şi o recomand tuturor, începând chiar cu vârsta şcolară. E scrisă de Gabriel Garcia Marquez, care este premiant Nobel pentru literatură. Romanul este considerat cea mai bună lucrare a lui. Acţiunea are loc într-un sat imaginar Macondo. Criticii interpretează cartea ca o metaforă a vieţii umane şi aşa am văzut-o şi eu. Este o carte despre dragoste, despre condiţia umană, despre ceea ce ni se întâmplă nouă în fiecare zi, despre durerile noastre, problemele noastre, despre ceea ce ne-am dori să ni se întâmple. Este o carte pe cât de simplă, pe atât de profundă. O recomand tuturor vârstelor.”

Europa Liberă: Încercaţi cumva să-i inspiraţi pe studenţii dvs să citească?

Daniela Munca: „Ca profesor, întotdeauna încercăm să-i motivăm pe studenţi să citească. Nu este corect să spunem că tineretul nu citeşte. Studenţii mei au cărţi pe care le citesc în transportul public sau în puţinul timp pe care îl au. Sunt cărţi care nu au o legătură cu curicula şcolară, dar îmi place faptul că tineretul are foarte multă iniţiativă în ceea ce priveşte cărţile. Am avut o activitate specială la universitate şi m-am gândit ca şi cadou să le ofer studenţilor mei care au fost activi, nişte cărţi, şi pur şi simplu m-am uitat dintr-o parte, am examinat reacţia lor. Am văzut că au fost foarte mulţumiţi de cărţi. Mai este un lucru intersant, majoritatea studenţilor cu care am vorbit eu preferă să citească o carte şi să aibă hârtia în mână, să nu citească de pe internet, şi zic că e o tradiţie frumoasă şi, bineînţeles, că nu este o problemă pentru tineri în ziua de azi să accese literatură.”
XS
SM
MD
LG