Linkuri accesibilitate

10.06.2000 - Tranziție, servicii de securitate, clientelism


Ovidiu Grecea
Ovidiu Grecea

Ovidiu Grecea: O problemă a tranziţiei este politizarea excesivă a funcţiilor publice după 1989, un „clientelism la marginea lichelismului”.


10 iunie 2000

Firul Ariadnei – din labirintul tranziţiei.
O emisiune de Radu Călin Cristea.

Tranziție, servicii de securitate, clientelism.

Invitat: Ovidiu Grecea, după 1994 a lucat în unitatea militară 0215, în 1999 a pregătit aşa-numita „pace de la Cozia” care a oprit înaintarea minerilor spre Bucureşti.

Ovidiu Grecea a lucrat în diverse structuri de control şi verificare, corpul de control al primului ministru şi în ultimul timp, în ministerul transportului, alături de Traian Băsescu.

De ce irita atât de mult unitatea 0215 ? „Fostul şef al SRI avea dreptate în parte când spunea la începutul anilor 90 ca sunt prea multe servicii de informaţii. Trebuia gândită mai repede o comandă unitară. Suspiciunile au apărut pe fundalul implicării unităţii în evenimentele foarte agitate ale începuturilor, din 90 până în 92, 93. După 1994, nu pentru că m-am dus eu acolo, acţiunile unităţii s-au concentrat pe strângerea de date operative, care puteau fi imediat folosite de ministerul de interne”.

Între timp, remarcă Ovidiu Grecea, serviciile de informaţii au fost primenite, au venit mulţi oameni tineri, fără legături cu trecutul comunist.

O altă problemă a tranziţiei este politizarea excesivă a funcţiilor publice după 1989, un „clientelism la marginea lichelismului”, în care se negociază politic orice funcţie, cât de măruntă.

Venirea la putere a Convenţie democrate, în 1996, nu a adus acea „schimbare de care aveam atât de mare nevoie”. Mai mult, se poate spune că s-a mărit clientela, fiind vorba de o coaliţie bazată de un algoritm care a mers până în cele mai adânci structuri ale aparatului de stat.

În încheiere, Ovidiu Grecea pledează pentru o luptă susţinută împotriva corupţie, pe care el o vede peste tot, în guvern şi pe uliţa satului.
XS
SM
MD
LG