Linkuri accesibilitate

6.06 - Chișinău: Conferință de presă a premierului Braghiș


Dumitru Braghiș în 2009
Dumitru Braghiș în 2009

Premierul a spus, că ultimele acţiuni ale Guvernului nu vor permite declanşarea unei noi crize a pîinii şi nici majorarea preţurilor, cel puţin la pîinea şi franzela cele mai solicitate.


6 iunie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Conferință de presă a premierului Braghiș.

Dan Ionescu: Marţi după masă, preşedintele Petru Lucinschi, însoţit de o delegaţie din care fac parte şi oameni de afaceri din Republica Moldova, a plecat la Beijing, unde începe vizita sa oficială de cinci zile în Republica Populară Chineză. Încă în decursul dimineţii, preşedintele a stat de vorbă cu mai mulţi reporteri chinezi, cărora le-a spus, printre altele, că ţara sa este foarte interesată de succesul reformelor economice din China.

Problemele economiei au figurat la loc de cinste şi la conferinţa de presă, ţinută astăzi de către premierul Dumitru Braghiş. Este vorba mai precis de o uşoară creştere economică, după ani de zile de scădere neîntreruptă a principalilor indicatori economici. Primul ministru a avertizat, cu această ocazie, asupra impactului pe care mişcările sociale, de felul demonstraţiei anunţate pentru mîine în centrul Chişinăului, manifestaţie interzisă de Primărie, l-ar putea avea asupra primelor semne de însănătoşire a economiei. Despre acest subiect, ca şi despre multe alte teme, abordate de Dumitru Braghiş astăzi, relatează corespondentul nostru la Chişinău, Radu Benea
.

Primul ministru Braghiş s-a arătat mulţumit de rezultatele vizitei sale în Germania, unde a participat la expoziţia mondială de la Hanovra şi a avut întrevederi cu înalte oficialităţi, între care cancelarul Gerhard Schröder, ministrul german de interne şi conducerea Landului Saxonia Inferioară. În oraşul Thele, Bragiş a participat la deschiderea unei reprezentanţe a Republicii Moldova la Centrul pentru relaţiile cu CSI.

Înainte de a trece la problemele interne, care s-au aflat în atenţia opiniei publice în ultima săptămână, cât a lipsit de la Chişinău, premierul a constatat o creştere economică semnificativă în primele cinci luni ale anului, cu 103,9 procente, în preţuri comparabile, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. De asemenea, potrivit statisticilor, s-a majorat volumul producţiei industriale cu peste 35 procente, în industria uşoară creşterea fiind de 149 procente. Folosind acest prilej, premierul a lansat un îndemn la stabilitate şi pace civică, adresându-se celor care intenţionează să iasă mîine la acţiunea de protest din centrul capitalei.

Reamintim, că organele de drept de la Chişinău au avertizat asupra faptului, că mişcarea social-politică Plai Natal ar încerca să desfăşoare la Chişinău, pe 7 iunie, o acţiune de protest cu caracter violent, în care ar fi antrenaţi combatanţi de pe Nistru şi veterani afganezi înarmaţi. Lideri ai organizaţiilor de combatanţi şi afganezi au declarat ieri, că se desolidarizează de acţiunile preconizate de mişcarea Plai Natal şi de revendicările ei politice, cu excepţia unei singure organizaţii a combatanţilor. Primul ministru Dumitru Braghiş a declarat, că Guvernul este gata să examineze revendicările economice, rămase nesoluţionate de la precedenta acţiune de protest, din 14-15 mai, dar că nu poate accepta un şantaj din partea acestora.

Dumitru Braghiş
: „Cu toate că am şi prieteni şi cunoscuţi foarte apropiaţi printre liderii mişcării social-politice Plai Natal, dar eu nu pot să nu mă desolidarizez de la aceste acţiuni, care, în opinia mea, sunt într-un fel nelegitime.”

Să precizăm, că Primăria Chişinăului a decis astăzi să nu autorizeze mitingul de protest de mîine, ţinând cont de informaţiile Serviciului de securitate şi ale Ministerului de Interne, potrivit cărora acestea ar putea degrada în acţiuni violente. În alt context, referitor la criza de pîine cu care s-a confruntat Republica săptămâna trecută, Dumitru Braghiş a afirmat, că această criză a fost provocată în mod artificial de producătorii de pîine pentru a justifica majorarea preţurilor. El a menţionat aici societatea pe acţiuni „Franzeluţa”, directorul şi contabilul căreia se află în prezent sub arest, acuzaţi de delapidare de bani. Totodată, premierul a spus, că ultimele acţiuni ale Guvernului nu vor permite declanşarea unei noi crize a pîinii şi nici majorarea preţurilor, cel puţin la pîinea şi franzela cele mai solicitate.

Cât priveşte seceta, care a afectat în acest an Republica Moldova, Braghiş a spus, că Guvernul va examina chiar mîine situaţia, însă a fost de părere, că există suficiente rezerve nevalorificate de către concernul Apele Moldovei pentru a majora suprafeţele irigate de la 11 mii la 50 de mii de hectare. Desigur, a spus premierul, sunt suprafeţe mari, care nu vor avea roade în acest an, în special la legume, grăunţoase şi tutun, dar mai există speranţe în ceea ce priveşte porumbul, singura cultură ce poate fi reînsămânţată în acest an. Premierul a mai afirmat, că va încerca să ceară şi ajutorul comunităţii internaţionale pentru lichidarea consecinţelor secetei.

În cadrul aceleeaşi conferinţe de presă, premierul Braghiş a anunţat, că va pleca vineri la Odesa, pentru a se întâlni cu omologii săi, ucrainean şi belarus. Întrunirea celor trei premieri va avea în centrul atenţiei problema creării coridoarelor verzi, a taxelor vamale şi a tranzitului de mărfuri, înfiinţarea zonei de comerţ liber a statelor membre ale CSI. În cadrul discuţiilor cu primul ministru al Ucrainei va fi abordată şi problema tratatului privind frontiera comună. După ce a constatat, că pe porţiunea de şosea de lângă localitatea Palanca tratatul practic a început să fie aplicat, deşi nu a intrat în vigoare, premierul a spus: „vom aborda problema modificiării situaţiei ce ţine de ratificarea tratatului.”

Dumitru Braghiş: „La nivel decizional, adică la nivel de semnatari ai acordului s-a vorbit una, dar câte o dată se mai întâmplă, că unii executanţi hotărăsc altfel şi atunci apar probleme, ca cele de la Palanca. De aceea cred, că problema va fi discutată. Preventiv era ideea ca să vizităm, împreună cu domnul Iuşcenko, Palanca şi să vizităm punctul vamal Cuciurgani. Noi am mai discutat întrebarea asta şi nu numai săptămâna trecută, dar şi mai înainte, fiindcă sunt cu adevărat câteva probleme, câteva soluţii, care trebuie găsite acolo, la nivel elementar. Adică, dacă cu adevărat drumul va fi exploatat numai de partea ucraineană, deci care vor fi condiţiile trecerii pe acest drum. Nu declarate în document, fiindcă în document e destul de clar scris, că va fi tranzitul liber peste acest drum, dar sunt probleme tehnice.

Ce înseamnă tranzitul liber? Noi, de exemplu, eu consider, că nu suntem cointeresaţi ca acest drum să fie deschis completamente, fiindcă atunci orişice maşină, care este declarată la intrare, o ia la dreapta, intră pe teritoriul Republicii Moldova şi du-te şi o caută după asta. Sau este o altă întrebare. Deci, până acuma oamenii foloseau acest drum, de exemplu cu căruţa, 7 kilometri îi treceau pe drumul acesta. Acuma, ca să ajungă la drum, o să trebuiască să se ducă tocmai pe la vamă. Este oare cazul? Cred că nu. Trebuie să găsim o soluţie, să propunem oamenilor o soluţie, care ar facilita acest proces. Deaceea acolo, în opinia mea, nu sunt probleme aşa de dureroare, sau aşa de imposibil de a fi soluţionate. Trebuie, pur şi simplu, să ne aşezăm, să discutăm şi să le soluţionăm.”

Din Chişinău, Radu Benea, Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG