Linkuri accesibilitate

5.06 - Chișinău: Situația satului Palanca discutată la președinție


Frontiera ucrainiană la Palanca
Frontiera ucrainiană la Palanca

Primarul Ion Voloh: „mai mult de jumătate din pământuri formal sunt ale Moldovei, dar de facto sunt controlate de către ucraineni, fiindcă nu putem control nici vânatul, nici pescuitul făcut de ucraineni.


5 iunie 2000

Actualitatea în Republica Moldova
.

Situația satului Palanca discutată la președinție.

Dan Ionescu: Atenţia opiniei publice internaţionale a fost captată, începând de sâmbătă şi până luni, de vizita preşedintelui Statelor Unite, Bill Clinton, în Federaţia Rusă şi apoi în Ucraina. Convorbirile purtate la Moscova cu preşedintele rus Vladimir Putin, ca şi discursul rostit de către oaspetele american în faţa Dumei de stat, au stârnit numeroase comentarii, analiştii remarcând, mai ales, o anumită disponibilitate a părţii americane de a susţine cererea Rusiei pentru noi credite de la Fondul Monetar Internaţional. După despărţirea de preşedintele Clinton, Vladimir Putin a zburat la Roma, unde se va afla vreme de două zile. O vizită, care se înscrie în agenda de contacte internaţionale foarte ambiţioasă, pe care şi-o propune şeful statului rus.

La mijlocul lui iunie el se va afla în Germania, iar la revenirea de acolo se va opri la Chişinău, pentru o vizită de lucru de două zile. Potrivit purtătorului de cuvânt al preşedintelui Petru Lucinschi, Anatol Golea, se aşteaptă ca discuţiile să se concentreze asupra relaţiilor economice dintre cele două state, dar şi asupra căilor de soluţionare a diferendumului transnistrean. Oficialităţile moldovene sunt şi ele interesate de intensificarea relaţiilor cu alte state.

Astăzi, o delegaţie parlamentară, condusă de speakerul Dumitru Diacov, a început o vizită oficială în Israel, iar preşedintele Lucinschi urmează să plece marţi într-o vizită oficială de patru zile în China. Până atunci, domnul Lucinschi a trebuit, însă, să se ocupe şi de grijile de acasă. Astăzi el a primit o delegaţie a locuitorilor satului Palanca, sosită la Chişinău pentru a prezenta obiecţiile acestora faţă de tratatul de delimitare a frontierei cu Ucraina. Relatează corespondentul nostru la Chişinău, Sergiu Praporşcic
.

Un grup de locuitori din satul Palanca, în frunte cu primarul comunei, Ion Voloh, au venit astăzi la Chişinău, pentru a-i convinge pe deputaţi şi pe preşedintele Petru Lucinschi să nu ratifice acordul de delimitare a frontierei moldo-ucrainene. Documentul, printr-un protocol adiţional, prevede transmiterea în proprietatea Ucrainei a unui segment de 7,77 kilometri al autostrăzii Odesa-Reni, ce trece pe lângă localitatea menţionată.

Pălăncenii spun, că dacă tratatul va fi ratificat, atunci ei nu vor mai avea acces la moşiile lor, de peste 900 de hectare, care se află între şosea şi hotarul cu Ucraina. Chiar şi acum, grănicerii ucraineni, contrar prevederilor Constituţiei, percep taxe vamale pe teritoriul Republicii Moldova de la localnicii, care se duc să-şi prelucreze terenurile. L-am întrebat pe primarul comunei Palanca, Ion Voloh, ce se va întâmpla, dacă tratatul cu Ucraina va fi, totuşi, ratificat. Iată ce ne-a răspuns dumnealui.

Ion Voloh: „Locuitorii satului pierd multe. Pierd controlul, practic, pierd controlul asupra celor peste 900 de hectare de pământ: şi pământ arabil, şi baltă şi păşune. Dacă trece şoseaua sub controlul Ucrainei, frontiera se mută cu vreo trei kilometri înăuntrul Moldovei. Balta pentru locuitorii satului are importanţă foarte mare – acolo sunt şi păşuni, şi stuf, şi fân, şi pescuit, şi vânat.

De acum, mai mult de jumătate din aceste pământuri formal sunt ale Moldovei, dar de facto sunt controlate de către ucraineni, fiindcă nu putem control nici vânatul, nici pescuitul făcut de ucraineni. Şi fiindcă vama mixtă moldo-ucraineană se află pe moşia satului Palanca, deci nu se află la frontieră, dar se află pe moşia satului, la vreo trei kilometri de frontieră. Acolo se află grănicerii. Şi, deci, pentru a pleca la pământurile după vama, a le prelucra, a pescui, a vâna, etc., păşuni pentru vite, a cosi fân, este nevoie să trecem peste vamă. Dar asta înseamnă, că trebuie să treci prin toate procedurile de trecere a vamei. Adică ucrainenii cer şi declaraţie, care costă 10 grivne pentru trei luni, şi bilet ecologic, şi bilet de asigurare. Iată acuma a fost şi cinci dolari pentru a trece. Două zile au scos asta. Deci, sunt diferite piedici în folosirea pământurilor noastre. Ceea ce se încalcă, dacă am lua de la şosea, ne reîntoarcem iarăşi înapoi, se încalcă Constituţia Republicii, articolul 3, privitor că pământul nu se dăruieşte, nu se schimbă, doar cu consultarea întregului popor. Şi se încalcă şi acel articol al Constituţiei, privitor la migraţia liberă a cetăţenilor pe teritoriul statului. În cazul dat, nu este migraţie liberă.”

Locuitorii Palancăi ne-au spus, că grănicerii ucraineni intră deseori, înarmaţi, în stare de ebrietate în sat, iar autorităţile moldovene nu reacţionează în nici un fel, deşi este violată frontiera de stat. În schimb, poliţiştii şi angajaţii securităţii au încercat să intimideze şi au ameninţat locuitorii acestui sat, atunci când au pichetat săptămâna trecută şoseaua Odesa-Reni. Să amintim, că şoseaua a fost pichetată, pentru a determina autorităţile moldovene să nu semneze tratatul cu Ucraina. Protestatarii ne-au spus, că miercuri seara intenţionează să blocheze circulaţia pe şosea, în cazul în care cerinţa lor nu va fi satisfăcută. În final, să precizăm, că reprezentanţii pălăncenilor au fost primiţi astăzi de liderii grupurilor parlamentare şi de preşedintele Petru Lucinschi.

Din Chişinău, Sergiu Praporşcic, pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG