Linkuri accesibilitate

Apropiere precaută la summitul UE - Rusia


Summitul UE - Rusia
Summitul UE - Rusia

Semnarea la Rostov-pe-Don a „Parteneriatului pentru modernizare”, document care amintește preocuparea UE legată de situația din Caucazul de Nord și a militanților pentru drepturile omului din Rusia


Politia rusa a dispersat ieri la Moscova o manifestatie a unor organizatii care activeaza in domeniul drepturilor omului. Presa europeana scrie ca in jur de 1000 de protestatari au fost alungati si chiar batuti intr-o piata centrala din Moscova.

In acest context astazi, la pranz, s-a semnat nu la Moscova ci la Rostov pe Don, „Parteneriatul pentru modernizare”. In care la capitolul drepturile omului Uniunea Europeana lauda Kremlinul pentru ratificarea protocolului 14 la Conventia Europeana a Drepturilor Omului, care va permite CEDO sa se reformeze.

Insa, spune documentul, UE reaminteste preocuparea sa cu privire la alte chestiuni ca situatia din Caucazul de Nord si protectia activistilor pentru apararea drepturilor omului din Rusia si reforma sistemului de penitenciare.

Potrivit presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso documentul semnat de Uniunea Europeana si Rusia „este o agenda de modernizare impartasita de ambele parti pentru ca economiile UE si Rusia sa avanseze si cetatenii sa devina mai apropiati”.

Potrivit comunicatului de presa de la finalul reuniunii liderii celor doua parti au discutat despre posibilitatea unor raspunsuri comune cu privire la criza economica si pasii urmatori pentru intarirea guvernantei economice.

Cat priveste aderarea la Organizatia Internationala a Comertului, documentul se pare ca mentioneaza sprijinul Uniunii Europene pentru aderarea cat mai rapida a Rusiei la organizatie. Dar nu mai mult.

Discutiile au mai gravitat in jurul altor teme ca incalzirea globala, securitatea energetica precum si energiile regenerabile si sustenabile.

Referitor la vize, documentul vorbeste de „un angajament in privinta obiectivului pe termen lung” al liberalizarii vizelor intre Uniunea Europeana si Rusia „bazat pe o abordare pas cu pas”.

Pe parcursul celor doua zile de discutii nu au lipsit nici alte subiecte internationale, începând cu Afganistanul, Iranul si terminând cu conflictele inghetate din Europa, pe acest ultim subiect cele doua parti subliniind importanta intensificarii dialogului pentru imbunatatirea securitatii si stabilitatii in vecinatatea comuna.

Asadar, o apropiere precauta asa cum se anticipa. Se pune intrebarea, cine si-a atins cu adevarat obiectivele? Rusia sau Uniunea Europeana?
XS
SM
MD
LG