Linkuri accesibilitate

2.06 - București: Extrase dintr-un interviu cu Sorin Ovidiu Vântu


Sorin Ovidiu Vântu: FNI-ul a funcţionat ca un Caritas, în care cei care răscumpărau erau plătiţi din cei care depuneau. Deci nu a funcţionat ca un fond de investiții normal, după legislaţia românească în vigoare.


2 iunie 2000

Actualitatea Românească. (Moderator Sabina Fati).

Un interviu cu Sorin Ovidiu Vântu.

Sorin Ovidiu Vântu, unul dintre cei mai influenţi oameni de afaceri din Romania, patronul GELSOR, cel care a infiinţat Fondul Naţional de Investitii a fost citat ieri pe lista persoanelor care vor fi audiate in cercetările privind cauzele prabuşirii FNI. Extrase dintr-un interviu realizat de Nestor Ratesh cu domnul Sorin Ovidiu Vântu. (Interviul cu Sorin Ovidiu Vântu va fi difuzat in intregime la emisiunea „Față în Față”, duminica la ora 19 şi 5 minute).

In acest interviu, domnul Sorin Ovidiu Vântu a respins acuzaţiile care i se aduc in presa vorbind şi despre unele din afacerile sale şi despre alte activităţi. Referitor la Fondul Naţional de Investitii, Sorin Ovidiu Vântu a spus: „L-am constituit in 1996, pe vremea cînd începusera deja să fie iniţiate cîteva fonduri de investitii. În 1997 am fost acţionar la compania de administrare a acestui fond, SOV Invest, bineînţeles, printr-o altă companie de-a mea, Societatea Generala de Investitii, pe care ulterior am vîndut-o, iar în 1997, cînd fondul avea circa 140 - 150 de miliarde - nu am cifrele exacte în memorie - dată fiind prăbuşirea bursei si a Rasdaq, am realizat faptul că nu se mai pot face operaţiuni pe piaţa de capital, am decis să vînd acest fond. Lucru pe care l-am şi făcut. Astfel încit în noiembrie 1997 am vîndut Fondul.”

Domnul Vântu a precizat că pachetul majoritar de acţiuni ale societăţii de administrare a FNI a fost vîndut CENTRO COOP-ului în noimebrie 1997. După care, a afirmat că nu a mai avut nici o relaţie cu FNI şi nici cu compania de administrare SOV Invest. Exceptînd partea de distributie a unităţilor de fond, care a fost făcută, pînă anul trecut, cînd SOV Invest a realizat contractul de distribuţie.

Despre Ioana Maria Vlas, fosta preşedintă a SOV Invest, care a fugit din ţară, şi împotriva căreia parchetul a emis un mandat de arestare, domnul Vântu spune că a fost salariata domniei sale, cu care a întrerupt relaţiile cînd a vîndut societatea SOV Invest. In opinia sa, scrisoarea doamnei Vlas din care ziarul Romania Liberă a publicat ample extrase, este un fals.

Sorin Ovidiu Vântu: „În această scrisoare, maniera de formulare, concepţia întregului material, realmente pare desprinsă dintr-un film ştiintifico-fantastic. Sau dintr-un roman ştiinţifico-fantastic. Efectiv, nu pot comenta un asemenea gen de scrisoare. Este în schimb un element: deci, doamna Ioana Maria Vlas cînd a fugit din ţară a trimis o scrisoare, din cîte am înţeles mediilor de presa romanesti. O scrisoare olografă, semnată de domnia sa personal. Scrisoarea la care Dumneavoastra faceti referire este o scrisoare bătută la maşină, corp foarte mic, fără nici o semnătură. deci este o simplă coală de hîrtie imprimată la maşina de scris cu corp foarte mic, şi fără nici o semnătură. Intrebarea pe care mi-am ridicat-o, evident, a fost, daca doamna Ioana Maria Vlas a trimis o scrisoare după momentul fugii Domniei sale, din cîte am înţeles în mediile de presă, olografă, cu semnătura dumneaei, este normal că dacă ar mai fi trimis o scrisoare să existe semnatura acestei doamne pe aceasta scrisoare. Deci o copie dupa acest fluturaş mi-a parvenit şi mie.”

La originea întregului scandal, se găseşte, este de părere domnul Vântu, un atac al cărui ţintă este întreaga societate romaneasca: „Cred că nu numai sistemul financiar-bancar romanesc a fost ţinta acestui atac. Cred că întreaga societate romaneasca a fost ţinta acestui atac. In toate componentele ei: economic, politic, social. Evident, pornindu-se de la primul pilot de stabilitate, care se numeşte sistemul financiar bancar. Agresiunea care a fost făcută la adresa FNI-ului şi prabuşirea acestui fond, poate ar fi fost un caz izolat. Dar în momentul în care s-a agresat pilonul financiar al Romaniei, care se numeşte Banca Comercială, în momentul acela, lucrurile au devenit grave. Si aceasta mă face să spun, ca pe o speculaţie logică, că întreaga societate romaneasca a fost ţinta acestui atac.”

Interlocutorul Europei Libere se îndoieşte că actualele demersuri şi măsuri ar fi în măsură să recupereze fondurile necesare pentru a-i despăgubi pe acei cetăţeni care au investit şi au pierdut.

Sorin Ovidiu Vântu
: „Si aici se încearcă, cu profesionalism aş putea spune, creerea unei ţinte false. Încercînd să se arunce cei 300 000 de investitori spre alte persoane şi spre alte institutii, pentru a se ascunde institutiile implicate în aceasta afacere murdară.”

Nestor Ratesh: Dar tocmai ati spus ceva, că sunt nişte instituţii care sunt implicate în aceasta afacere murdara. Ne-ati trimis deja intr-o anumită direcţie. Ati putea numi măcar numai una din aceste institutii?

Sorin Ovidiu Vântu: Dacă-mi permiteţi. nu v-am trimis în nici o direcţie, in mod deliberat. Lucrurile sunt cunoscute, domnule Nestor Ratesh, nu este un secret, nu este o speculaţie.

Nestor Ratesh
: Mai spuneţi-ne o dată, cele cunoscute...

Sorin Ovidiu Vântu: Păi, acţionarii de acolo sunt CENTROCOOP, Banca Agricolă şi CEC-ul. Din cîte ştiu eu, între CEC şi FNI şi SOV Invest o fost un contract de garanţie a răscumpărarilor din ziua depunerii cererilor de răscumpărare...

Nestor Ratesh
: Dar ce spuneti Dumneavoastră, nu e că ar exista nişte interese financiare care încearcă să producă nişte venituri sau nişte profituri, ci careva, undeva, în lume, care vrea sa destabilizeze ţara. E cu totul altceva. Ce instituţii ar putea sa destabilizeze ţara, sunt tot felul de speculaţii în presă, nu trebuie să vi le spun eu. Aceste instituţii pe care le-ati menţionat ar putea să facă anumite lucruri pentru a se apăra, pentru a recupera bani, pentru a realiza un profit ilicit. Dar nu pentru a destabiliza ţara...

Sorin Ovidiu Vântu
: Nu este vorba de profituri ilicite aici. Este vorba de fuga de responsabilitate. Deci nu e vorba de profituri ilicite aici, ca nimeni nu are de cîştigat financiar din aceasta operaţiune. Absolut nimeni, dimpotriva; pierd 300 şi ceva de mii de investitori...

Nestor Ratesh
: Dar banii pe care i-au pierdut s-au dus undeva; s-au dus în buzunarul cuiva..., nu?!

Sorin Ovidiu Vântu
: Mda! Banii care s-au pierdut s-au dus în buzunarul cuiva. Din informaţiile pe care le am, acea instituţie, FNI-ul a funcţionat ca un Caritas, în care cei care răscumpărau erau plătiţi din cei care depuneau. Deci nu a funcţionat ca un fond de investitii normal, după legislaţia romaneasca în vigoare. A funcţionat ca un Caritas.

A fost Sorin Ovidiu Vântu, cel care a infiintat FNI într-un interviu realizat de Nestor Ratesh.
XS
SM
MD
LG