Linkuri accesibilitate

Cine și cum se asigură protecția socială a moldovenilor aflați în străinătate


Liliana Palihovici
Liliana Palihovici

Liliana Palihovici: Moldoveanul cu un contract de muncă oficial beneficiază de toate prestaţiile sociale, care se oferă de statul dat: indemnizaţii pentru incapacitatea temporară de muncă, de indemnizaţii de maternitate, pensii de limită de vârstă şi vechime în muncă, pensii de invaliditate, pensii de urmaş, ajutor de şomaj, ajutor de deces.


Autorităţile de la Chisinau sunt preocupate de protejarea intereselor tuturor cetăţenilor moldoveni aflaţi la muncă peste hotare, în prezent fiind căutate modalităţi pentru semnarea acordurilor bilaterale privind protecţie socială. Cata incredere are diaspora in aceste promisiuni facute de guvernanti? Vom cauta raspuns de la cativa emigranti moldoveni, dar si solutii de la preşedinta Comisiei parlamentare pentru Protecţie Socială, Sănătate şi Familie, Liliana Palihovici.

Mai întâi propun s-o ascultăm pe Maria Marian, o moldoveancă, care împreună cu cei doi copii au plecat acum cinci ani în Portugalia, unde de aproape un deceniu lucrează capul familiei. Despre protecţia socială a moldovenilor din străinătate ea spune, că ar fi de un mare folos, dar nimeni nu-şi mai aminteşte de cei plecaţi peste hotare.

Maria Marian: „N-are nimic Republica Moldova cu Portugalia şi nu ne protejează absolut nimeni.”

Europa Liberă: Aşteptaţi acum cetăţenia portugheză?

Maria Marian: „Da, soţul a primit-o şi de-amu totul e normal. Numai aşteptăm, că acum Lisabona le filtrează nu ştiu ce acolo, că am fost şi m-am interesat la registrul civil. Şi primim şi noi în următoarele luni.”
Familia Marian în Portugalia (2009)


Europa Liberă: Dacă obţineţi cetăţenia portugheză, mai puţin vă pasă cu ce poate ajuta statul Republica Moldova.

Maria Marian
: „Da, suntem liberi ca păsările pe urmă, zburăm unde vrem. Cu mult mai uşor de dus în Spania să lucrezi, în Franţa, peste tot locul. Fără legalizat ieşti ca fără mîini şi fără picioare. Ar fi bine să aibă Moldova un contract cu Portugalia, să fie oleacă organizat lucrul, ar fi foarte bine. Dacă nimeni nu are interes de noi absolut. Numai tu cum poţi să te învârteşti, în stânga şi în dreapta, cum te ajunge mintea singur.”

Maria Marian, o moldoveancă aflată la muncă în Portugalia, iată, că ea nu cunoaşte, că Republica Moldova a semnat deja Acordul de colaborare în domeniul securităţii sociale a cetăţenilor moldoveni cu Portugalia. Ori, conform datelor statistice ale serviciului portughez pentru străini şi frontiere, în 2009 erau înregistraţi pe teritoriul Portugaliei peste 25 mii de cetăţeni moldoveni, majoritatea având titlul de reşedinţă.

----------------------------------

Europa Liberă: Doamna Palihovici, ce condiţii impune ţara cu care se negociază şi se semnează acordul privind protecţia socială a cetăţenilor, aflaţi la muncă în străinătate?

Liliana Palihovici
: „În primul rând, vreau să zic, că împărtăşesc şi eu îngrijorările, pe care le are doamna, dar, din păcate, îngrijorările ei vin din faptul, că nu este prea informată. Probabil, că aici este o scăpare a noastră. Ar trebui să facem mai multă informare, atât ambasadele, consulatele noastre din ţările, unde Moldova are deja semnate acorduri. Să promoveze mai mult informaţia, în special printre cetăţenii care lucrează acolo.

Aveţi dreptate, Portugalia demult are semnat un acord cu privire la securitatea socială, care ar aduce multe beneficii cetăţenilor, care lucrează legal pe teritoriul ţării, cu care Moldova are semnat acordul. Şi acest lucru le face viaţa mai uşoară. Acest lucru îi asigură chiar cu protecţia directă a statului, a cărui cetăţeni ei sunt, adică protecţia Republicii Moldova. Aceste acorduri prevăd o listă întreagă de prestaţii sociale.”

Europa Liberă: Ele prevăd, aceste prestaţii sociale, numai în cazul când moldovenii au o şedere legală pe teritoriul statului respectiv?

Liliana Palihovici: „Absolut. Dacă moldoveanul are un contract de muncă oficial, nu contează - este semnat de aici din Moldova, înainte de plecare, sau el l-a semnat, când a ajuns în ţara destinatară, adică în Portugalia, dacă vorbim despre cazul dat. Dacă el are un contract de muncă cu un angajator din Portugalia, atunci el beneficiază de toate prestaţiile sociale, care se oferă de statul dat, în conformitate cu legislaţia portugheză. Spre exemplu, de indemnizaţii pentru incapacitatea temporară de muncă, de indemnizaţii de maternitate, pensii de limită de vârstă şi vechime în muncă, pensii de invaliditate, cauzată de boli obişnuite, pensii de urmaş, ajutor de şomaj, ajutor de deces, aceleaşi prestaţii sociale, care sunt în Republica Moldova.

Mai mult ca atât: trebuie toţi moldovenii să cunoască, care sunt plecaţi peste hotare, că odată ce ţara noastră are un astfel de acord semnat cu ţara în care ei pleacă, atunci când ajung la vârsta de pensionare, perioada cât ei au muncit în ţara dată, ţara ceea va contribui la formarea pensiei lor. Deci, pensia lor va finanţată din două surse: din bugetul asigurărilor sociale din Republica Moldova şi din bugetul asigurărilor sociale din Republica Portugheză.”
Liliana Palihovici răspunde întrebărilor Europei Libere


Europa Liberă: În cazul de faţă. Haideţi să revenim: o agenţie de stat, care ar proteja interesele cetăţenilor aflaţi la muncă peste hotare, iată una dintre propunerile, pe care a lansat-o Natalia Moraru, reprezentatantă a comunităţii moldovenilor din Italia, la întâlnirea cu preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, aflat în vizită la Roma. Doamna Moraru deplânge situaţia moldovenilor, care vor să revină acasa şi se arată mulţumită de condiţiile de muncă mai degrabă şi cele de trai, oferite de către Italia.


Natalia Moraru: „Aici în statul european noi avem protecţie, drepturile umane sunt respectate. Ar fi bine să avem protecţia persoanelor, care ne întoarcem în ţară, în Moldova. Dar sunt foarte multe greutăţi, ca să-şi deschidă o întreprindere o persoană. Lumea cere ca să fie transparenţă în deschiderea diverselor întreprinderi, în apelarea la diverse structuri, sau instituţii, să aibă urgent un răspuns. Să fie mai puţine bariere.”

Europa Liberă: Piedicile astea, într-un fel, sperie moldovenii să revină acasă.

Natalia Moraru
: „În Moldova există o corupţie foarte mare şi de aceea lumea cam au frică să se întoarcă în ţară, să deschidă o afacere. Dar dacă statul va insista, va începe să protejeze aceste persoane, va începe să deschidă uşile, porţile, să ajute persoanele acestea, eu cred că economia Moldovei se va ridica.”

Europa Liberă: În ce măsură îşi cunosc drepturile moldovenii aflaţi departe de Republica Moldova?

Natalia Moraru: „Foarte mulţi nu cunosc drepturile, neavând susţinere şi nici un suport din Moldova. Fiindcă până în ziua de azi nu există un organ politic, sau o structură care să protejeze drepturile migranţilor. Des mulţi migranţi, mulţi cetăţeni moldoveni întâlnesc aceste dificultăţi.”

Europa Liberă: Atunci, când discutaţi cu demnitarii moldoveni, care vin în ţările Uniunii Europene, credeţi în promisiunile pe care vi le fac?


Natalia Moraru: „Lumea, vă spun cinstit, nu mai au nici o speranţă. Toată lumea aceasta, care au plecat peste hotare, n-au fost protejaţi din partea Guvernului, din partea statului moldovean. Până în ziua de azi au fost toţi socotiţi ca fugari. Concetăţenii noştri cam nu prea au încredere.”

Europa Liberă: Actualmente se negociază un acord bilateral între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Italiei privind protecţia socială.
Papa Benedict al XVI-lea și președintele Mihai Ghimpu, luni, la Vatican


Natalia Moraru: „Da. Este o problemă pentru guvernul italian ca să accepte această colaborare. Este nevoie de timp, fiindcă este vorba despre protecţia persoanelor, care au contribuit aici la pensii, ajungând la vîrsta de pensionat să-şi poată obţine pensia, chiar şi dacă se află în ţara sa de origine. Cred, că degrabă acest acord nu va fi semnat. Unicul acord, care a fost semnat în acest domeniu din partea guvernului italian a fost cu guvernul filipin, dar ei se află în Italia mai mult de 50 de ani.”

Europa Liberă: Doamna Palihovici, am asculta-o şi pe această moldoveancă, Natalia Moraru, aflată la muncă în Italia. Vorbea despre crearea unei agenţii de stat, care ar proteja interesele cetăţenilor, aflaţi la muncă peste hotare. E posibil?

Liliana Palihovici: „S-ar putea de examinat şi această propunere. Dar, vreau să zic că una din sarcinile consulatelor şi ambasadelor este să protejeze interesele moldovenilor peste hotare. Chiar săptămâna trecută, cu ajutorul Uniunii Europene, în Republica Moldova a fost lansat un proiect, care vine să ofere asistenţă migranţilor. Adică vine să întărească capacităţile consulatelor şi ambasadelor de a oferi informaţii şi a ajuta în perfectarea actelor tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, care sunt peste hotare şi sunt oficial sau neoficial angajaţi. Şi cel mai important, şi la ce s-a referit şi doamna care a vorbit, este că acest proiect va oferi şi asistenţă familiilor migranţilor, sau celor migranţi, care se întorc în ţară. Le va oferi asistenţă financiară în deschiderea unei afaceri.”

Europa Liberă: Dar, până la urmă, cum e mai bine – să-i protejezi pe moldoveni aflaţi acolo, la muncă în străinătate, sau să le creezi condiţii moldovenilor să revină acasă?

Liliana Palihovici: „Nu poţi să zici cum este mai bine. Fiecare cetăţean este liber să decidă unde vrea să trăiască, unde vrea să activeze. Dar odată fiind cetăţean al Republicii Moldova, statul este obligat să-i apere interesele. Dacă se află în Italia, sau în Grecia, sau în Portugalia, Republica Moldova este obligată să creeze toate condiţiile pentru a apăra drepturile cetăţenilor. Şi a zis doamna, că nu crede, că acest acord va fi semnat cu Italia. Eu cred că el va fi semnat cu Italia. Deja negocierile sunt avansate. E adevărat, că este greu să convingi o ţară să contribuie la pensia cetăţeanului tău. Dar asta este rolul Republicii Moldova - să-i convingă.”

Europa Liberă: Dar eu vă întrebam, ce condiţii impune ţara, cu care se negociază şi se semnează asemenea acorduri, privind privind protecţia cetăţenilor aflaţi la muncă în străinătate?

Liliana Palihovici
: „Dar condiţiile sunt bilaterale. Cetăţenii noştri, care lucrează acolo, beneficiază de prestaţiile sociale ale statului dat şi cetăţenii lor, care sunt în Republica Moldova, la fel, beneficiază de aceleeaşi prestaţii. Şi în toate acordurile, pe care le avem semnate până acuma, dar noi avem cu Bulgaria, România, Republica Portugheză, Belarus, Ucraina, Azerbaidjan, Rusia, acum, în septembrie, va fi cu Estonia, cu Grecia şi se negociază cu Italia, Spania şi încă alte câteva ţări, în toate ele sunt indicate lista concretă a prestaţiilor. Şi aceleaşi prestaţii sunt şi de o parte şi de alta.”

Europa Liberă: Mai nou am reţinut, că Federaţia Rusă ar putea să impună restricţii cetăţenilor din spaţiul Comunităţii Statelor Independente, care vor să muncească în această ţară. Pentru că, din câte am înţeles, aceştea, care se află la muncă în Federaţia Rusă, ar trebui să plătescă impozite în avans şi să-şi lase amptrentele digitale autorităţilor ruse. În caz de nu vor ţine cont de prevederile legii adoptate de Dumă, atunci vor fi amendaţi şi chiar expulzaţi din Federaţia Rusă. Dar, din câte cunoaştem, în Federaţia Rusă muncesc peste 300 de mii de moldoveni.

In studioul Europei Libere
Liliana Palihovici
: „Aşa este. Cu Rusia noi, la fel, avem prioritar negocierea acestui acord. Deşi avem un acord semnat mai devreme, acuma, după modificările interne, care se fac în legislaţia Rusiei, Republica Moldova neapărat doreşte să continue acest acord cu Rusia, ţinând cont de numărul foarte mare de angajaţi, sau de cetăţeni din Republica Moldova, care se află pe teritoriul Rusiei. Mai mult ca atât – aici vrem o extindere a acordurilor ce se referă şi la protecţia copilului. Avem foarte mulţi copii pe teritoriul Rusiei, abandonaţi de cetăţence, sau născuţi acolo de cetăţence ale Republici Moldova, care, dacă statul nu-i protejează, Rusia la sigur îi dă în procesul de înfiere locală şi într-un fel se pierde urma. Republica Moldova tinde să repatrieze toţi aceşti copii şi să le asigure aici, în ţară, condiţiile de viaţă şi să-i asigure aici cu o familie.”

Europa Liberă: Deci, multe ar fi problemele. Sigur, că încercaţi soluţii. Doamna Palihovici vă mulţumim foarte mult pentru amabalitatea, cu care aţi răspuns întrebăfrrilor Europei Libere.
XS
SM
MD
LG