Linkuri accesibilitate

22.05 - București: Iliescu dupa Iliescu


N. C. Munteanu
N. C. Munteanu

„Încet dar sigur, Năstase preia conducerea partidului, împingându-l pe Iliescu în colivia de aur a unei demnităţi onorifice.”


22 mai 2000

Actualitatea românească. (Moderator: Radu Călin Cristea; Comentariu: Neculai Constantin Munteanu).

Iliescu dupa Iliescu”.

„Deşi este plasat de sondajele de opinie în fruntea clasamentelor, surclasându-i de departe pe virtualii săi competitori în alegerile din toamnă, Ion Iliescu nu mai are aureola de cinste şi sărăcie din care şi-a făcut slogan electoral”. „Fiecare afacere din ultimele două luni, de la viruşii ucigaşi la afacerea Costea, a fost o lovitură grea dată celui care a fost părintele şi sufletul partidului democraţiei sociale din România. Este aşa dar legitimă întrebarea câtă vreme va mai rezista Ion Iliescu în poziţia sa de lider?”

În opinia lui Neculai Constantin Munteanu, Ion Iliescu este mai izolat acum în partidul său, în care nu se fac auzite o diversitate de păreri, ci se fac simţite forte centripede, care par să împingă partidul în direcţii opuse.
„Partidul lui Iliescu a devenit de multe ori partidul lui Năstase şi a curţii sale de politicieni. Cum se întâmplă adesea în partidele închegate în jurul unui lider, PDSR-ul a produs mai mulţi oameni decât idei politice .”

„Fii politici ai lui Iliescu vor fi, în chip natural, moştenitorii de drept ai partidului iar cel mai probabil urmaş al lui Ion Iliescu pare a fi prim vicepreşedintele partidului, Adrian Năstase”. N.C. Munteanu remarcă faptul că Năstase s-a despărţit deja de nucleul dur al partidului, pentru a-l înlocui cu unul „de mătase” şi pragmatic, dispus la orice „alianţe”.

„Încet dar sigur, Năstase preia conducerea partidului, împingându-l pe Iliescu în colivia de aur a unei demnităţi onorifice.”
XS
SM
MD
LG