Linkuri accesibilitate

Gazprom pretinde de la Moldova Gaz să achite datoriile Tiraspolului


Problema separării de jure a datoriilor Moldovei și Transnistriei poate fi rezolvată doar pe plan politic

Concernul ‛Gazprom“ a cerut companiei ‛Moldova Gaz“ achitarea unei datorii de 288 milioana dolari acumulate in perioada 2006-2007. Intreaga datorie a Moldovei fata de Gazprom, inclusiv cea a regiunii transnistrene, depaseste 2,3 miliarde de dolari. Corespondenta noastra Cristina Zavatin a incercat sa afle mai multe despre relatia Chisinaului cu Gazpromul si eventualul impact al datoriilor neachitate, discutand cu experti si oficialitati din Chisinau.

Este pentru a doua oara cand Gazpromul incearca sa obtina intr-o instanta de judecata din Rusia achitarea unei parti a datoriilor Moldovei Gaz. Cea mai mare parte a datoriei curente de 288 de milioane de dolari ii revine regiunii transnistrene – aproximativ 86 la suta.

Comentand revendicarea Gazpromului, presedintele Moldova-Gaz, Alexandr Gusev a declarat astazi unor agentii de stiri din Rusia ca „datoriile trebuie achitate de cel care le-a creat, adica de „Tiraspoltransgaz“, iar datoriile Moldovei si ale Transnistriei ar trebui separate“.

Gusev a mai spus ca livrarile de gaze de la „Gazprom" din anii 2008-2009 au fost achitate integral de consumatorii de pe malul drept al Nistrului.

De notat ca Moldova-Gaz nu a achitat pana acum o alta parte din datorii, in valoare de aproape 100 de milioane dolari din 2007, apartinand integral Transnistriei, si pe care pe care o instanta de arbitraj economic din Rusia a obligat-o s-o ramburseze urgent Gazpromului.

Insa chiar daca Moldova-Gaz ar gasi acum aproape 400 de milioane de dolari si ar intoarce aceste datorii Gazpromului, expertii sustin ca acest lucru nu va duce la noi majorari de tarife, care sa acopere aceste cheltuieli. Opinie impartasita si de expertul in probleme energetice, Ion Preasca. Expertul afirma insa ca singurul pericol ce vine din partea datoriilor fata de Gazprom este trecerea Moldovei-Gaz in proprietatea monopolistului rus, in contul datoriilor care se ridica in total la 2,3 miliarde de dolari.

Am incercat sa aflam de la presedintele Comisiei buget si finante din Parlament, Veaceslav Ionita, ce solutii ar avea la indemana Chisinaul pentru a remedia problema datoriilor imense fata de Gazprom, despre care premierul Vlad Filat spunea recent ca ar putea fi rezolvata chiar intr-un viitor apropiat. Veaceslav Ionita mai crede ca problema separarii de jure si nu numai de facto a datoriilor Moldovei si Transnistriei si-ar putea gasi rezolvarea doar pe plan politic si nu economic.
Previous Next

XS
SM
MD
LG