Linkuri accesibilitate

Dansul diplomatic ruso-ucrainean


Președinții Rusiei și Ucrainei la întîlnirea de luni de la Kiev
Președinții Rusiei și Ucrainei la întîlnirea de luni de la Kiev

Medvedev vorbește de „un partener viabil” - Ianukovici se întreabă retoric „A fost vreodată confruntarea o politică eficientă”?


Preşedintele Rusiei, Dmitry Medvedev, începe astăzi a doua zi a vizitei sale oficiale în Ucraina. Este a şaptea întâlnire dintre liderul rus şi noul preşedinte ucrainian Viktor Ianukovici, considerat în general un politician pro-rus. Ieri, în prima zi a summitului, Medvedev şi Ianukovici au discutat mai ales chestiuni economice. Detalii are Mircea Ţicudean
.

În prima zi a vizitei sale la Kiev, preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev a promis că ţara sa va ajuta Ucraina să depăşească criza economică, una din cele mai grave din Europa. Medvedev şi omologul său ucrainian Viktor Ianukovici au semnat de asemenea acorduri privuind demarcarea frontierelor, cooperarea interbancară, navigaţia prin satelit, securitatea europeană şi un acord de colaborare între serviciile de informaţii din cele două ţări. Ei au căzut de acord de asemenea ca Rusia şi Ucraina să reia producţia comună de avioane.

Agenţiile de presă scriu că legăturile dintre Moscova şi Kiev s-au încălzit considerabil după ce în februarie pro-rusul Viktor Ianukovici a devenit preşedintele Ucrainei, înlocuindu-l pe pro-occidentalul Viktor Iușcenco, în vremea căruia relaţiile cu Kremlinului fuseseră reci şi pe alocuri ostile.

Ieri, la o conferinţă de presă comună cu Ianukovici, preşedintele Dmitri Medvedev a constatat că relaţiile bilaterale sunt din ce în ce mai bune pentru că Rusia are în sfârşit la Kiev „un partener viabil”.

Medvedev a spus că în relaţiile internaţionale este foarte important să ai un partener care să se ţină de cuvânt, un partener care nu se lasă condus de interese sau câştiguri politice pe termen scurt, ci de interesele strategice ale dezvoltării ţării sale. Potrivit lui Medvedev, un astfel de partener de nădejde este noul preşedinte Ianukovici, cu întreaga sa echipă prezidenţială.

La rândul lui, Ianukovici a spus că nu este în interesul Ucrainei să se confrunte cu Rusia. „A fost vreodată confruntarea o politică eficientă”, s-a întrebat retoric Ianukovici, spunînd că nu cunoaşte vreun exemplu de ţară care să-şi fi urmărit cu succes interesul naţional alegînd calea conflictului şi ostilităţii.

Gruparea naţionalistă Svoboda a ţinut o mică demonstraţie în apropierea centrului Kievului în timpul vizitei lui Medvedev, protestînd faţă de ceea ce numeşte pierderea suveranităţii Ucrainei sub conducerea noului preşedinte.



Pe de altă parte, Ianukovici a semnalat că încălzirea relaţiilor cu Rusia nu va avea loc chiar cu orice preţ. De exemplu, s-a arătat destul de sceptic faţă de termenii avansaţi de ruşi pentru o eventuală fuziune între Gazprom şi Naftogaz, compania ucrainiană a gazoductelor, care transportă 80% din exportul de gaze ruseşti spre UE. Chiar înainte de a aborda subiectul cu Medvedev, Ianukovici a insistat ca UE să fie implicată în orice negocieri pe această temă şi că nu va accepta decât un târg de tip „fifty-fifty”, adică în care Gazprom şi Naftogaz să fie parteneri egali. Şeful Gazprom Alexei Miller a spus ieri la Kiev că nu se va semna de îndată nici un acord pe această temă, dar că discuţiile vor continua.

Agenţia France Presse scrie că momentul cel mai plin de emoţii din prima zi a vizitei lui Medvedev la Kiev a fost când acesta a aprins o lumânare la monumentul victimelor foametei din perioada stalinistă, despre care mulţi ucrainieni consideră că a fost orchestrată cu intenţii criminale de conducerea de atunci de la Moscova.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG