Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Boli și metehne ale șefilor de stat


În țări precum Spania si Belgia, în care există regiuni independentiste - Țara Bascilor, Catalonia, Flandra - persoana regelui, instituția regală, constituie o ultimă garanție a unității țării.


Presa spaniola de toate tendintele a scris pe larg zilele acestea despre operatia la plamani a regelui Juan Carlos, caruia sambata i s-a scos o tumoare din piept. Toate ziarele, indiferent de tendinta lor politica, au insistat ca nu era vorba de o tumoare cancerigena si si-au linistit cititorii informandu-i ca in doua saptamani regele isi va relua activitatea.

E limpede ca in tari precum Spania si Belgia, in care exista regiuni independentiste - Tara Bascilor, Catalonia, Flandra - persoana regelui, institutia regala, constituie o ultima garantie a unitatii tarii. Pe de alta parte, mai functioneaza aici si o tendinta permanenta in politica, aceea de a ascunde bolile si metehnele sefului statului. Prin unele tari, e drept, seful statului este obligat sa isi faca periodic cunoscut populatiei buletinul de sanatate. In Franta, in schimb, tara cu regim prezidential, populatia a aflat ca presedintii Georges Pompidou si François Mitterrand aveau cancer cu cateva zile numai - iar in cazul lui Pompidou cateva ore - inainte ca acesta sa moara.

Sigur, in cazul Frantei poate fi invocat precedentul lui Napoleon, un alt mare bolnav ascuns, dar pana si in Statele Unite Wilson, Roosevelt si Kennedy au fost in stare sa-si piteasca bolile. Exista apoi cazuri extreme, precum Fidel Castro, care a cautat sa se mentina la putere chiar si dupa ce devenise doar o papusa tremuratoare. Nu trebuie insa sa mergem pana in Cuba. Chiar si intr-o democratie europeana cum e Italia, Berlusconi a putut in urma cu cativa ani sa dispara total de la putere vreme de o luna, fara a spune unde a fost si ce a facut. S-a aflat dupa aceea ca se retrasese intr-o clinica din Elvetia, pentru a-si implanta par tineresc si a trece printr-un lifting total.

Se intampla de multe ori ca o tara sau un regim politic sa nu se obisnuiasca cu ideea ca liderul e deja cu un picior in groapa. In Israel, fostul premier Ariel Sharon e mentinut de patru ani intr-o stare de coma artificiala si inca mai sunt oameni care cred ca el si-ar putea reveni. Cazul extrem este insa cel al papilor. Raposatul Ioan Paul al II-lea ajunsese intr-o stare care nu era catusi de putin mai buna decat cea a lui Castro, insa intreaga crestinatate catolica se prefacea ca nu vede. La urma urmei, de aici a iesit dictonul pios: „Papa nu se imbolnaveste pana in clipa in care moare”.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG