Linkuri accesibilitate

Ce urmărește Ahmadinejad la conferința ONU asupra neproliferării nucleare?


Henry D. Sokolski
Henry D. Sokolski

Interviu cu Henry Sokolski, expert de la Washington în domeniul combaterii răspîndirii armelor atomice

La Natiunile Unite incepe conferinta internationala asupra neproliferarii nucleare, dar, cum ne spune corespondentul nostru la fata locului, Nikola Krastev, chiar inainte de ceremoniile de deschidere, atentia presei si a politicienilor este atrasa de anuntatul discurs al presedintelui Iranului Mahmud Ahmadinejad .

Radio Europa Libera a stat de vorba pe aceasta tema cu Henry Sokolski, director executiv al Centrului pentru educatie politica asupra neproliferarii de la Washington .

Corespondentul nostru a vrut sa stie ce efect ar putea sa aiba asupra intregii conferinte, participarea presedintelui de la Teheran

Henry Sokolski: Daca Ahmadinejad vine, intreaga discutie se va concentra asupra situatiei iraniene. Adica daca Iranul este in culpa si trebuie sa fie pedepsit pentru programul sau nuclear de imbogatire a uraniului, sau daca ar exista o alta varianta, din care toata lumea sa cistige si sa renunte la acest program pentru o perioada de timp, ca sa cistige ceva ragaz pina ce ar putea sa obtina cantitatea necesara pentru o bomba.

Corespondentul nostru l-a intrebat pe Hanry Sokolski, daca s-ar putea ca presedintele iranian sa obtina sprijin din partea tarilor din miscarea „ nealiniata” impotriva impunerii de noi sanctiuni in Consiliul de securitate ONU impotriva Teheranului.

Henry Sokolski: El ar vrea sa ii convinga sa fie de partea sa, asa cum a facut cu Turcia si cu Brazilia, si cu majoritatea tarilor „nealiniate”, care sunt tari sarace. Pozitia lui Ahmadinejad si a lor este aceasta: noi nu trebuie sa fim pedepsiti, noi am respectat cit de cit regulile si nu trebuie ca tarile mai mari si mai bogate sa exercite presiuni asupra noastra si sa incerce sa ne intimideze pentru ceea ce sunt drepturile noastre. Statele Unite si celelalte tari importante nu au intrat in aceasta dezbatere, cine are si cine nu are dreptul la tehnologie nucleara, dar noi am spus ca Iranul este in culpa pentru ca Natiunile Unite au emis o rezolutie care spune ca Teheranul ar trebui sa isi intrerupa programul de obtinere a uraniului imbogatit, ceea ce Teheranul nu a facut. Asta este intreaga problema! Noi am propus sa luam uraniul obtinut de Teheran si care ar putea sa fie folosit pentru o bomba atomica si sa il transformam in energie, dar Teheranul a respins oferta. Asa ca, anumite tari ale lumii – Statele Unite, Franta si altele - spun ca a venit vremea unor sanctiuni mai drastice. Acum, presedintele Iranului vine si spune ca nu e drept si s-ar putea sa impiedice ajungerea la un consens de care Statele Unite au nevoie pentru a obtine o majoritate de tari care sa sustina impunerea de sanctiuni. Asa ca eu acesta cred ca ar putea fi planul.

Expertul in problemele neproliferarii nucleare a fost intrebat de corespondentul Europei Libere si despre ce pozitie crede ca vor adopta Rusia si China, tari membre permanente ale Consiliului de Securitate.

Henry Sokolski: Cele doua tari au sustinut mereu ca daca ar fi sa se impuna sanctiuni, ele ar trebui sa fie usoare. Si, aceste tari sunt, daca vreti, mai mult de partea Iranului decit de partea celorlalte tari ale Consiliului de Securitate. Ele au fost mereu inclinate sa compatimeasca Iranul din diferite cauze si asta nu se va schimba.

Ar putea Rusia, totusi sa se apropie mai mult de pozitia celorlate tari ale Consiliului, mai mult decit China, a fost intrebat expertul de la Washington

Henry Sokolski: Cred ca observatorii din afara, care nu sunt diplomati, vad succese unde nu prea sunt. Nu cred ca diferenta (de abordare intre Rusia si China) este atit de mare. Nu cred ca Rusia sa fie mai interesanta decit China in impunerea de sanctiuni mai dure Iranului. S-ar putea sa vrea sa mearga ceva mai departe decit China, dar nu atit de departe cit ar vrea Franta sau Statele Unite sa mearga.
XS
SM
MD
LG