Linkuri accesibilitate

România și Moldova: „un spațiu cultural unic în care valorile să circule nestingherit”


Doi ani de la moartea Monicăi Lovinescu (Evenimentul zilei)

Dupa prima zi a vizitei presedintelui interimar al Republicii Moldova in Romania, Evenimentul zilei face o listă scurta a subiectelor abordate ieri: Mihai Ghimpu a cerut ca vizele acordate moldovenilor sa fie valabile 5 ani si sa se renunte la obligativitatea ca vizitatorul sa aiba invitatie notariala si sa probeze ca dispune de 500 de euro. Discutii s-au purtat si in jurul problemei transnistrene, in rezolvarea careia Ghimpu cere sprijinul Uniunii Europene. Cotidianul mai informeaza ca seful statului moldovean si-a exprimat la Bucuresti dorinta ca Romania si Republica Moldova sa constituie un “spatiu informational unic, un spatiu cultural unic in care valorile sa circule nestingherit”.

Si cotidianul Puterea se ocupa de vizita delegatiei moldovene, pomenind tinta stabilita in comun de cei doi sefi de stat: semnarea intr-un interval cat mai scurt, si care trebuie definit, a unor acorduri bilaterale. Este vorba despre acordul privind recunoasterea reciproca a diplomelor, cel referitor la protectia informatiilor clasificate si un altul, pentru asistenta si dezvoltare.

Vladimir Tismaneanu reaminteste, in Evenimentul zilei, ca se implinesc doi ani de la moartea celebrei jurnaliste a Europei Libere, Monica Lovinescu. Comentatorul care este si noul presedinte al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, face publica intentia de a da institutiei numele Monicai Lovinescu. Ar fi un semn de recunoastere a rolului ei crucial, alaturi de Virgil Ierunca, in articularea anticomunismului romanesc, in perioada dictaturii lui Nicolae Ceausescu. „Avem astazi o scoala de reflectie ce se inspira din pedagogia libertatii cladita si aparata de Monica Lovinescu si Virgil Ierunca. O scoala care se opune experimentelor si recidivelor totalitare” – scrie Tismaneanu, care se refera si la contributia Monicai Lovinescu la redactarea raportului Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania. Urmarea acelui document a fost condamnarea oficiala a regimului comunist, in decembrie 2006, de catre presedintele Traian Basescu in numele statului roman.
XS
SM
MD
LG