Linkuri accesibilitate

Shakespeare în ritm de sîrbă


”Amorul dănțuie și feste joacă”: spectacol montat de Alexandru Vasilache pe scena Naționalului din Chișinău

Aceasta melodie saltareata dupa care se executa o serie de dansuri populare romanesti numite batuta, de obicei, este interpretata in spectacole folcorice, dar duminica seara am auzit-o rasunind pe scena Nationalului intr-un spectacol realizat dupa patru piese ale lui Shakespeare: Nevestele vesele din Windsor, Doi tineri din Verona, Mult zgomot pentru nimic si Imblinzirea scorpiei. Si nu era singura melodie de acest fel. Coloana sonora a spectacolului fiind compusa integral doar din asemenea creatii ale muzicii populare. Actorii care jucau tineri soldati indragostiti de fiicele dusmanilor invinsi dansau cu foc batrineasca, briul sau sirba si cintau pe viu cintece folclorice romanesti, astfel incit Shakespeare parea sa fie dramaturg roman.

Acest Shakespeare etnofocloric a trezit entuziasmul criticilor de teatru cu care am vorbit. Victoria Drumi face parte din generatia tinara de critici, dar considera ca, prin recursul la folclor, acest spectacol a cistigat foarte mult, devenind parca si mai shakesperean: “La un moment dat, eu am uitat ca aceste texte sint ale lui Shakespeare, desi sint foarte si foarte bune, si le-am privit ca pe niste piese ale noastre, autohtone.”

Cu toate ca si Petru Hadirca este actor si regizor, nu s-a uiat, cum se obisnuieste de multe ori, la spectacol pentru a-i gasi tot felul de chichite. El a urmarit spectacolul cu ochii mariti de umire, regretind ca nu se afla si el, in acele momente, pe scena, pentru a descilci incurcaturile amoroase din spectacol: “Mi-a placut in linii generale tot. Actorii emanau atita energie, atita suflet, atita sarbatoare, atitea lumini calde in scnea. Au jucat pur si simplu cu ardoare. “

Dupa Povesti de familie a lui Mihai Fusu si Kaligula lui Sandu Grecu, Amorul dantuie si feste joaca este, cu siguranta, printre cele mai proaspete spectacole montate la Chisinau in ultimul timp si este singurul spectacol care, doar la doua zile de la premiera, a fost invitat sa participe la un prestigios festival de teatru din Romania.
XS
SM
MD
LG