Linkuri accesibilitate

Angela Merkel justifică prezența trupelor germane în Afganistan


Cancelarul Angela Merkel
Cancelarul Angela Merkel

Cancelarul german a calificat misiunea ISAF drept o necesitate

Şefa guvernului federal, Angela Merkel a respins criticile privind prezenţa militarilor germani în Afganistan. Într-o declaraţie guvernamentală, rostită în faţa Bundestag-ului, Merkel a calificat misiunea militarilor drept o necesitate care constituie un aport la siguranţa Germaniei. Totodată, ea a precizat că mandatul soldaţilor corespunde prevederilor juridice şi constituţionale. Ar fi o iluzie să se creadă că Republica Federală nu se află în vizorul terorismului internaţional, a precizat cancelara. Ea a respins cererile acelor politicieni care se pronunţă pentru o retragere imediată, calificînd aceste solicitări drept iresponsabile. Totodată ea atras atenţia şi asupra solidarităţii şi obligaţiilor faţă de partenerii din NATO, UE şi SUA. Referindu-se la moartea celor 7 militari germani (ucişi în ultimele săptămîni) şefa executivului a arătat că situaţia generală din Afganistan s-a înrăutăţit iar militarii consideră misiunea lor ca una de război:

„Militarii noştri căzuţi în misiune au fost viteji. Au apărat dreptatea şi libertatea noastră. Au fost conştienţi de riscurile la care s-au expus. Preţul vitejiei, însă, poate fi şi vătămare, precum am constatat cu toţii cu durere.”

Angela Merkel a arătat, în continuare, importanţa sprijinului parlamentar, deoarece părţi ale opoziţiei au cerut retragerea imediată, invocînd, între altele, sondajele din care rezultă lipsa de popularitate a participării germane la această misiunea. Potrivit unor sondaje recente, peste 70 la sută dintre germani se pronunţă pentru retragerea din Afganistan, în timp ce 26 la sută sunt în favoarea continuării misiunii militare în această regiune de criză.

Într-o replică la declaraţia guvernamentală, liderul social-democraţilor s-a pronunţat, în principiu, pentru prezenţa militarilor, însă numai dacă realizarea obiectivelor este garantată. El a criticat însă guvernul pentru faptul că evită formulări clare în definirea stării de război din Afganistan, folosind descrieri eufemistice.

Postcomuniştii din aşa-zisul Partid al Stîngii, în schimb, au cerut, ca de obicei, retragerea necondiţionată.
XS
SM
MD
LG