Linkuri accesibilitate

Flagrant delict cu consecinţe neclare


Omul simplu, care aude la televizor că un cinovnic e suspectat de luare de mită, vrea să ştie şi verdictul judecătorilor.


Deunăzi Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei a arestat un angajat al Ministerului de Externe. Funcţionarul e bănuit de extorcarea a 4000 de euro (!) de la un cetăţean dornic să faca afaceri pe alte meridiane. Ministerul de Externe a reacţionat cu promtitudine, exprimîndu-şi speranţa că „situaţia va fi elucidată complet şi impaţial”.

În calitatea mea de ziarist, aş vrea să fac mai întîi două precizări. Nu e prima oară cînd Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei organizează un flagrant delict. De-a lungul anilor, Centrul sus-pomenit a arestat-bănuit-acuzat o sumedenie de cinovnici moldoveni. Un caz mai recent, pe care mi-l amintesc, e cel al unor funcţionari de la Ministerul Educaţiei acuzaţi şi bănuiţi de mişmaşuri. Aşadar, Centrul munceşte cu osîrdie, e mereu în căutarea răulenilor înglodaţi în mocirla corupţiei. Şi asta nu e rău.

A doua precizare e accea că de fiecare dată flagrantul delict şi acuzaţia sînt mediatizate cu surle şi trîmbiţe. Toată ţara află că cinovnicul cutare e suspectat, bănuit, acuzat de comiterea infracţiunii. Şi asta tot nu e rău.
Mai trist e altceva. După ce se aud acuzaţiile răsunătoare, se aşterne tăcerea. Trec luni şi ani de zile, iar cetăţenii răvăşiţi de flagrantul delict mediatizat nu mai află deznodămîntul istoriei.

Ce s-a întîmplat, bunăoară, cu funcţionarii acuzaţi de la Ministerul Educaţiei? Cum se desfăşoară ancheta sau poate există vreun verdict? Nu ştiu cum se face că nici presa care mediatizează cu ardoare acuzaţiile Centrului nu mai e apoi interesată de anchetă şi de rezultatele acesteia. Nu ştiu cum se face că nici mulţi dintre cei acuzaţi de corupţie nu mai fac apoi niciodată vreo declaraţie, dînd impresia că au fost acuzaţi pe bună dreptate sau că li s-a muşamalizat cazul, atunci cînd îi vezi lucrînd în continuare ca şi cum nu s-ar fi întîmplat nimic.

Or, omul simplu, care aude la televizor că un cinovnic e suspectat de luare de mită, vrea să ştie şi verdictul judecătorilor, să ştie dacă Centrul pentru Combaterea Corupţiei a greşit sau nu. Nu numai flagrantul delict îl interesează pe omul simplu, ci şi, vorba Ministerului de Externe, elucidarea completă a situaţiei.
XS
SM
MD
LG