Linkuri accesibilitate

Diplomația iraniană în impas


Miniștrii de externe ai Turciei, Ahmet Davutoglu și Iranului Manoucher Mottaki
Miniștrii de externe ai Turciei, Ahmet Davutoglu și Iranului Manoucher Mottaki

Diplomați iranieni se vor afla în următoarele zece zile în Rusia, China, Liban și Uganda, pe agenda convorbirilor aflîndu-se chestiunea nucleară.


Iranul are o problema diplomatica. Statele Unite reusesc sa convinga din ce in ce mai multe state ca sanctiunile impotriva regimului de la Teheran trebuie inasprite. Cum reactioneaza iranienii ? Corespondentul Europei Libere in capitala americana, Valeriu Sela.

Iranienii incearca sa puna din nou acentul pe convorbiri, menite sa contribuie la iesirea din impas. Numai ca occidentalii refuza sa discute formula negociata initial. In acea varianta ar fi urmat sa fie realizat un schimb in care Teheranul oferea cea mai mare parte a uraniului sau imbogatit de calitate inferioara, pentru uraniu de calitate superioara pentru un reactor nuclear care produce izotopi.

Diplomati iranieni strabat lumea incercind sa repuna pe tapet varianta initiala—in convorbiri cu membrii nepermanenti ai Consiliului de Securitate. Administratia Obama incearca sa obtina sprijin unanim in Consiliu pentru inasprirea sanctiunilor. Alte trei variante anterioare au fost aprobate in unanimitate, cu exceptia unui vot din 2008 cind Indonezia s-a obtinut.

Iranul incearca sa convinga membri ai Consiliului sa voteze impotriva. Diplomati iranieni se vor afla in urmatoarele zece zile in Rusia, China, Liban si Uganda, pe agenda convorbirilor aflindu-se chestiunea nucleara. Iranul incearca sa obtina sprijin si la o conferinta internationala avind pe agenda revizuirea Tratatului de Neproliferare. Teheranul crede ca acea reuniune, programata in mai la New York, va fi o confruntare intre puterile nucleare si tari in curs de dezvoltare.

Oficial Teheranul spune ca sanctiuni nu vor fi eficace. Dar neoficial, diplomati iranieni sustin ca orice vot impotriva initiativei americane va fi considerat o victorie. Efortul a fost declansat saptamina trecuta cind Iranul a gazduit o conferinta vizind dezarmarea nucleara, la care au participat citiva membrii ai Consiliului de Securitate. Mottoul reuniunii a fost „energie nucleara pentru toti, arme nucleare pentru nimeni” si s-a concentrat asupra unui asa zis dublu standard cu care sint judecate tari in curs de dezvoltare, intre care Iranul, in virtutea prevederilor Tratatului de Neproliferare.

Participanti s-au plins ca puterile lumii se folosesc de neprolifrare pentru a impiedica tari in curs de dezvoltare sa dezvolte programe energetice nucleare independente. Efortul iranian este directionat in special catre anumite tari, membrii nepermanenti ai Consiliului - Brazilia, Nigeria si Turcia.
XS
SM
MD
LG