Linkuri accesibilitate

Traficul aerian european sub semnul întrebării


British Airways, Air France, KLM şi Lufthansa spun că au făcut deja zboruri de încercare şi nu au constatat nici un fel de problemă la starea tehnică a aeronavelor lor.


Companiile aeriene europene fac presiuni asupra autorităţilor pentru a relaxa interdicţia de zbor provocată de norul de cenuşă vulcanică provenit din Islanda. Mircea Ţicudean are detalii despre ultimele evoluţii ale crizei, considerată deja cea mai mare din istoria transportului aerian european
.

La această oră, majoritatea ţărilor europene îşi menţin interdicţia de zbor. Marea Britanie a anunţat că ea rămâne în vigoare cel puţin până diseară, întrucât traseul norului de cenuşă este în continuare „greu de prevăzut”.

Companiile aeriene încep însă şă-şi piardă răbdarea, după patru zile de pierderi uriaşe. British Airways, Air France, KLM şi Lufthansa spun că au făcut deja zboruri de încercare şi nu au constatat nici un fel de problemă la starea tehnică a aeronavelor lor. Experţii spun însă că particulele de sticlă şi piatră pot avaria motoarele şi alte părţi ale aeronavelor.

Zborurile au fost oprite joia trecută în peste 20 de ţări europene. De atunci şi până aseară, fuseseră anulate aproximativ 63.000 de curse aeriene.

Comisarul pentru transport al Uniunii Europene Siim Kallas, a spus aseară că Bruxelles-ul va căuta o soluţie chiar astăzi, adăugînd că „nu este posibil să stăm şi să aşteptăm până ce se risipeşte norul.” Iar un oficial guvernamental spaniol care a participat ieri la o reuniune a autorităţii controlului de trafic, Eurocontrol, a spus că ar fi posibil ca astăzi jumătate din zborurile programate în Europa să aibă loc, într-adevăr.

Autorităţile moldovene au prelungit ieri interdicţia de zbor până astăzi la 6 dimineaţa, dar aceasta nu înseamnă neapărat că zborurile vor fi reluate astăzi. Potrivit paginii de internet a aeroportului, a fost anulată cursa de Bucureşti, de la ora 6.40, Moscova, de la 7.15, cursa de Viena, tot de la 7.15 şi zborul către Istanbul, programat pentru 12.40. Pasagerii care au cumpărat bilete pentru aceste curse sunt îndemnaţi să se adreseze companiilor aeriene cu care urmau să zboare.

Presa din România scrie că aeroporturile din vestul ţării, adică Timişoara şi Arad, ar urma să fie redeschise parţial în această dimineaţă, la ora 9.00, iar după-amiază s-ar putea redeschide aeroportul din Bucureşti, ca şi cele din Craiova şi Constanţa.

La originea crizei, adică în Islanda, autorităţile au spus că au crescut în intensitatea cutremurele din zona vulcanului care a erupt, dar a scăzut înălţimea coloanei de cenuşă pe care o emite. Ea atinge acum altitudinea de 4 sau 5 kilometri, faţă de 11 kilometri, cât avea miercurea trecută.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG