Linkuri accesibilitate

PSD încearcă revenirea la solidaritatea proletară


Victor Ponta
Victor Ponta

1 Mai - ocazie de distanțare de baroni?

Socialistii romani incearca sa adopte ideologia de stinga, dupa zece ani in care si-a diluat identitatea in spatele marilor baroni ai partidului, multi dintre ei imbogatiti pe cai aflate la granita cu legalitatea. Victor Ponta, noul lider al socialistilor romani, si-a propus sa dea semnalul schimbarii chiar de 1 mai, ziua internationala a muncii. Potrivit unui document intern, publicat de agentiile de presa autohtone, in ziua de 1 Mai fiecare organizatie judeteana trebuie sa organizeze cite o conferinta de presa comuna a liderilor politici cu cei sindicali, dar si cite un miting de protest in fata prefecturilor.

In acest fel socialistii din Romania vor sa demonstreze ca sint solidari cu cei ramasi fara locuri de munca si de aceea pregatesc evenimentele in detaliu.

Pina acum 1 Mai era sarbatorit de socialistii romani dupa traditia preluata din perioada comunista prin petreceri cimpensti subventionate de partid. Chiar si in capitala, liderii ocupau un parc central, unde aduceau gratare de mici si butoaie de bere, iar invitatii, altfel spus masele si potentialul electorat, profita pentru a minca si bea gratuit.

Dupa ce au pierdut aproape 20 de parlamentari, care au migrat intr-un grup de independenti, socialistii romani vor sa-si schimbe atit imaginea, cit si felul in care se raporteaza la putere. In acelasi timp, insa partidul pastreaza imaginea coruptilor, capatata dupa ce fostului premier Adrian Nastase i s-au deschis mai multe dosare penale. Chiar in aceste zile se discuta intens in Romania o alta afacere de trafic de influenta in care protagonistul, senator socialist a cumparat judecatori dela Inalta Curte de Casatie si Justitie si a primit in schimb bani de la afaceristi bine situati, dar cu dosare penale pe rol.

Cu un nou lider, socialistii din Romania incearca sa se apropie de electoratul cu potential de stinga, in conditiile in care la ultimul scrutin alegatorii au ramas aceiasi: pensionari, oameni din mediu rural, in general persoane cu studii gimnaziale si medii aflate in dificultate.

Spre deosebire de statele occidentale, tinerii din Romania nu sint atrasi de stinga, iar parlamentarii socialisti nu au convingeri doctrinare, de aceea si migreaza atit de usor spre partidele de dreapta.
XS
SM
MD
LG