Linkuri accesibilitate

Proiectul legii de reformare a învățămîntului - în dezbatere de urgență


Copiii maghiari vor putea învăța geografia și istoria României în limba maternă

Parlamentarii romani vor discuta in regim de urgenta Proiectul legii de reformare a invatamintului, desi liberalii si socialistii, aflati in opozitie, considera ca dezbaterea publica nu a fost suficienta. Guvernul are de partea sa o majoritatea suficienta pentru a reusi sa adopte aceasta lege a educatiei care modifica pentru inceput structura scolii romanesti.

Astfel, de pilda, se introduce clasa pregatitoare care sa-i obisnuiasca pe copii inainte de clasa I cu ideea de scoala, iar clasa a IX este transferata de la liceu spre gimnaziu. Daca legea va trece asa cum a gindit-o autorul ei, institutiile de învatamint superior cu activităti de predare în limba minoritatilor nationale vor avea statut de universităti multiculturale. Liderii maghiari par multumiti cu aceasta formula, desi idealul lor programatic este sa existe o universitate maghiara de stat. Noul proiect de lege le da satisfactie de altfel maghiarilor si intr-o alta chestiune: copiii minoritari vor putea invata de acum incolo geografia si istoria Romaniei in limba lor materna.

Legea in vigoare desi statua obligatia statului de a oferi invatamint de stat in limbile minoritatilor nationale, sublinia ca cele doua materii trebuie predate in limba romana. Reprezentantii minoritatii maghiare, aflati la guvernare alaturi de Partidul Democrat Liberal reusesc astfel sa-si impuna punctele de vedere dupa 20 de ani de la caderea comunismului. Noua lege a educatie mai prevede evaluarea elevilor pe toata durata pregatirii: la finalul clasei pregătitoare, la sfirsitul claselor a II-a, a IV-a, a VI-a, a IX-a si la bacalaureat, pentru a se vedea, in functie de virstă, cum au fost însusite anumite notiuni, rezultatele fiind trecute în Portofoliul educational.

Examentul de Bacalaureat va include in Romania si o probă transdisciplinară, cu intrebari din mai multe materii din categoria stiintelor naturale, pentru clase de profil real, si stiintelor sociale, pentru profil uman, conform modificărilor decise astazi. Legea educatiei va intra in vigoare la o luna dupa publicarea sa in Monitorul Oficial, dar noua forma de bacalureat va fi pusa in practica din 2012, în timp ce trecerea clasei a IX-a la gimnaziu si noul tip de admitere în liceu se vor aplica din 2013.
XS
SM
MD
LG