Linkuri accesibilitate

Conotații regionale ale crizei din Kirghistan


Imagine a protestelor de la Bișkek
Imagine a protestelor de la Bișkek

Raporturile Kirghistanulului cu Rusia s-au deteriorat, culminind cu declaratia primului ministru de la Bișkek că unul dintre liderii opozitiei s-ar fi intilnit cu Putin înainte ca revolta să înceapă.


Situatia ramine incerta in Kirghistan, unde manifestatii de protest si preluarea unor institutii publice de catre opozitie pericliteaza regimul presedintelui Kurmanbek Bakiev. Exista conotatii regionale ale acestei crize? – e intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Intr-un articol aparut in revista TIME se arata ca membrii ai regimului presedintelui Kurmanbek Bakiev suspecteaza ca Moscova ar fi precipitat revolta din Kirghistan, pentru a inlatura un regim considerat apropiat de Statele Unite. O alegatie respinsa de premierul rus, Vladimir Putin, asta dupa ce omologul sau kirghiz declarase ca Putin ar fi dat startul revoltelor. Analistii de la TIME cred ca indiferent care e adevarul, Moscova are doar de cistigat si Washingtonul – de pierdut ca urmare a confruntarii singeroase din fosta republica sovietica. Timp de citiva ani, Kirghistanul a fost prins la mijloc in confruntarea strategica ruso-americana, in regiune. Statele Unite doresc sa mentina baza militara din Kirghistanul, fara de care aprovizionarea trupelor din Afganistan a serios perturbata.

Rusia isi doreste inchiderea bazei, considerind ca Asia Centrala fost sovietica este in sfera sa de influenta. In februarie, anul trecut, regimul de la Bișkek a anuntat inchiderea bazei, asta la doar citeva saptamini dupa ce Rusia oferise un imprumut in valoare de 2 miliarde de dolari si 150 de milioane – ajutor. Rusia a negat ca ar fi incercat sa obtina inchiderea bazei, dar la Washington lucrurile au fost privite diferit. Imediat dupa decizia initiala, Statele Unite au renegociat contractul pentru functionarea bazei, acceptind sa majoreze chiria si baza a fost mentinuta.

Intr-un interviu acordat la 5 martie revistei TIME, o oficialitate din administratia Obama a spus ca mentinerea bazei de la Manas este o realizare importanta, in ciuda incercarilor Rusiei. Oficialitatea a mai spus, „Obama a avut o discutie deschisa cu presedintele Medvedev si i-a spus: daca crezi ca avem un inamic comun in Afganistan, atunci baza asta ne ajuta sa luptam impotriva inamicului comun”.

Intre timp raporturile Kirghistanulului cu Rusia s-au deteriorat, culminind cu declaratia primului ministru de la Bișkek ca unul dintre liderii opozitiei s-ar fi intilnit cu Putin inainte ca revolta sa inceapa. Premierul a spus ca liderul opozitiei ar fi recunoscut la interogatoriu ca Rusia a oferit asigurari ca va sprijini opozitia.

Premierul Putin a declarat pe de alta parte ca evenimentele din Kirghistan l-au luat prin surpridere si a negat ca Rusia ar avea de-a face cu ele. Putin a adaugat insa ca de cind a preluat puterea, in urma cu cinci ani, presedintele Bakiev a comis multe erori. Ramine de vazut, dupa evenimentele recente, cine va conduce Kirghistanul si ce implicatii va avea o eventuala schimbare asupra echilibrului de forte din Asia Centrala.
XS
SM
MD
LG