Linkuri accesibilitate

Un an de la seara de doliu electoral


Seara de doliu - 6 aprilie 2009
Seara de doliu - 6 aprilie 2009

Val Butnaru: „Scopul evenimentului este să amintească populatiei ce s-a întâmplat și să evităm întoarcerea la putere a comuniștilor”.

La ora 18 s-au adunat in micul scuar de la monumentul lui Stefan cel Mare putin peste 200 de oameni. Au adus cu ei lumanari si flori, exact ca in data de 6 aprilie 2009. Ei spun spun ca vor sa reconstituie evenimentul de anul trecut si sa aduca aminte Moldovei cum a inceput schimbarea. Am stat de vorba cu câtiva dintre ei.

„Am in mana o lumanare rosie pentru tinerii care au murit, tinerii care au fost torturati. Tinem un doliu pentru ei, comemoram cele intamplate pe 7 si 8 aprilie”

„Am venit sa-mi aduc eu aminte, si sa le aduc aminte si celorlalti ca evenimentele care au inceput pe 6 si au continuat pe 7 si 8 aprilie n-au fost in zadar. In al doilea rand am venit sa aducem aminte guvernantilor ca cei care au fost vinovati pentru maltratari si batai inca n-au fost trasi la raspundere.”

„Sunt aici ca sa fac un plan pentru maine.”

„Maine cred ca orice tanar din Republica Moldova ar vrea sa fie aici in piata pe data de 7 aprilie, pentru ca atunci, pe 7 aprilie, s-a manifestat spiritul nostru al tinerilor care au vrut o viata mai buna in Moldova.”

„Am aprins o lumanare pentru a schimba viitorul Moldovei.”

Printre cei prezenti l-am zarit si pe Iacob Golovca, presedintele Asociatiei Antipact Molotov-Ribentrop, cu un steag romanesc in spinare.

Iacob Golovca: „Am venit sa comemorez evenimentul din 6-7 aprilie. Sa cinstim memoria celor care au avut de suferit, tineretul in primul rand. Si sa tragem niste concluzii, ca acestia de astazi tare incet se misca cu scoaterea la iveala a celor care au facut crimele acestea.”

Val Butnaru
Daca anul trecut organizatori ai protestului au fost organizatiile Think Moldova si Hyde Park, evenimentul de astazi a fost organizat de Televiziunea Jurnal TV. Am discutat cu directorul televiziunii, Val Butnaru: „Jurnal TV a decis sa reconstituie evenimentele care au avut loc acum un an de zile aici, la monumentul lui Stefan cel Mare, ne aducem aminte ca practic la ora 18 aparuse un grup nu prea numeros de tineri cu lumanari, care aveau un mesaj anticomunist, si intr-un rastimp foarte scurt piata si strazile adiancente s-au umplut de mii de tineri care au inceput un mars spre presedintie, s-au intors inapoi si astfel au inceput evenimentele care s-au derulat a doua zi, la 7 aprilie.”

Val Butnaru a mai spus ca scopul evenimentului nu este sa adune la fel de multi oameni ca anul trecut, ci sa aminteasca populatiei ce s-a intamplat, si sa evitam intoarcerea la putere a ceea ce el a numit regimuri criminale.
Previous Next

XS
SM
MD
LG