Linkuri accesibilitate

Datoria României s-a ridicat în 2009 la o treime din PIB


A alimentat FMI criza economică din România și din celelalte țări emergente din Europa de est?

Potrivit raportului publicat de Fondul Monetar International, Romania are cele mai mari datorii la Fond, dupa ce a semnat acum un an acordul stand-by pentru un imprumut de aproape 13 miliarde de euro. Valoarea totala a programului de creditare in care a intrat Romania este insa de circa 20 de miliarde de euro. FMI a respins astazi acuzatiile viceguvernatorului Bancii Centrale Cehe potrivit caruia Fondul ar fi alimentat anul trecut criza economica din Romania si din celelalte tari emergente ale Europei estice. Fondul Monetar International a interpretat eronat anumite date, deoarece "cauta de lucru" odata cu schimbarea managementului, a afirmat reprezentantul băncii centrale de la Praga într-un interviu acordat ziarului austriac Der Standard.

Economia Romaniei a scazut cu 7 la suta, desi a fost finantata masiv anul trecut de Fondul Monetar International, insa atit expertii FMI cit si oficialii romani considera ca fara imprumutul international, tara ar fi intrat in faliment.

Directorul adjunct al departamentului de relatii internmaţionale al FMI, Gerry Rice a precizat intr-un comunicat de presa ca afirmatiile bancherului ceh potrivit caruia Fondul a intensificat criza in serviciul propriilor interese financiare sint in contradictie cu situatia reala, sfidind bunul simt si discernamintul comunitatii internationale.

Datoria totala a Romaniei a crescut cu aproape 8 mld. euro in 2009, ajungand la sfarsitul anului la 35 mld. euro, adica o treime din Produsul Intern Brut, ceea ce ii alarmeaza pe specialisti autohtoni. Cresterea datoriei publice a avut loc pe fondul scaderii veniturilor la bugetul de stat, ceea ce a fortat Guvernul sa se imprumute masiv pentru a-si putea onora obligatiile.

Fondul Monetar International a insotit imprumutul acordat Romaniei de o serie de conditii care sa duca la scaderea cheltuielilor bugetare: restringerea schemei functionarilor publici, legea salarizarii unice prin care s-au eliminat sporurile pentru cei care primesc lefuri bugetare, legea pensiilor prin care se urmareste eliminarea pensiilor speciale.
XS
SM
MD
LG