Linkuri accesibilitate

6.04 - Chișinău: Bugetul asigurărilor sociale adoptat de Parlament


Universitatea din Comrat
Universitatea din Comrat

Parlamentul a continuat să examineze anexele bugetului de stat și bugetele locale, între care în Autonomia găgăuză.


6 aprilie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Bugetul asigurărilor sociale adoptat de Parlament.

Dan Ionescu: Mai întâi o ştire din actualitatea internaţională, care va trezi, cu siguranţă, interesul ascultătorilor noştri. Astăzi Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a votat, cu mare majoritate, o propunere de a cere mebrilor Consiliului să suspende calitatea de mebru al Federaţiei Ruse, în cazul în care aceasta nu va înceta focul în Cecenia.

Reamintim, că miercuri delegaţia moldoveană la Adunarea Parlamentară de la Strasbourg a prezentat un proiect de recomandare privitor la detensionarea situaţiei din Transnistria, o zonă devenită o adevărată placă turnantă pentru traficul de arme şi droguri în Europa. Proiectul a fost susţinut şi de mai mulţi parlamentari români, printre care Vasile Lupu, Adrian Năstase şi Bogdan Niculescu-Duvăs.

Şi acum să trecem la desfăşurările de la Chişinău. Joi, circa 500 de pensionari au pichetat clădirea Parlamentului în semn de protest faţă de intenţia Legislativului de a anula o serie de facilităţi pentru categoriile social vulnerabile şi de a le înlocui cu compensaţii nominale. În acest timp, în aula Parlamentului deputaţii continuau dezbaterea proiectului de buget pe anul în curs. Relatează corespondentul nostru la Chişinău, Sergiu Praporşcic
.

Parlamentul a adoptat astăzi, în prima lectură, bugetul de stat al asigurărilor sociale, care prevede venituri şi cheltuieli în mărime de câte un miliard 227 milioane lei. Aceasta este cu 263 de milioane lei mai mult decât în anul 1999. Pentru confirmarea legii bugetului asigurărilor sociale de stat au votat comuniştii, independenţii şi creştin-democraţii, în total 52 de voturi. Deputaţii din celelalte grupuri parlamentare nu au participat la vot.

La şedinţa de joi, Parlamentul a continuat să examineze anexele bugetului de stat. Dezbateri aprinse s-au purtat asupra părţii de venituri a bugetelor locale, încasate de pe urma impozitelor. Guvernul a propus, cu titlu de experiment, ca impozitul pe venit, taxa pe valoare adăugată şi taxa de drum şi mijloce de transport, percepute de la agenţii economici şi persoanele fizice cu reşedinţă în autonomia Găgăuză, să revină sută la sută bugetului Găgăuz-Yeri, fără a efectua transferuri la bugetul de stat. Mai mulţi deputaţi au calificat, însă, propunerea Guvernului drept o discriminare a celorlalte unităţi teritoriale. Aceeaşi părere a exprimat-o şi Comisia parlamentară pentru definitivarea legii bugetului.

Preşedintele Comisiei parlamentare pentru buget şi finanţe, Valeriu Muravschi, a arătat că autonomia Găgăuză este favorizată în mod neîntemeiat: „Eu rog deputaţii să ieie în consideraţie şi alte lucruri. Noi, prin stingerea datoriilor faţă de Gazprom, de 140 de milioane de dolari, 90 de milioane de dolari noi am acoperit şi datoriile consumatorilor din Sudul Republicii, din Găgăuzia, precum şi din alte judeţe. Le-am luat în bugetul de stat. Noi trebuie să luăm în consideraţie şi alte lucruri. Noi cu Dumneavoastră am ratificat Acordul de credit din partea Turciei pentru proiectul „Apă” de la Sudul Republicii, 15 milioane de dolari. Abea prima tranşă. Este şi a doua tranşă, 15 milioane de dolari, astea sunt 180-200 milioane de lei numai la prima tranşă, când noi investiţii capitale, o să vedeţi în buget, avem 20 milioane de lei în toată Republica.Trebuie să luăm în consideraţie că aceste 15 milioane de dolari vor fi restituite, în cazul ăsta, de la bugetul de stat.”

În final, s-a ajuns la înţelegerea ca veniturile obţinute de la impozitul pe venit şi taxa pe valoare adăugată să rămână în proporţie de 100 de procente în bugetul autonomiei şi doar 50 la sută de la coletarea taxei de drum şi mijloace de transport. Deoarece administraţiei de la Comrat i se va oferi, în felul acesta, mai mulţi bani decât judeţelor, s-a convenit ca Guvernul să micşoreze în mod proporţional subvenţiile de la bugetul de stat, destinate autonomiei. Vineri Parlamentul va continua dezbaterile asupra documentului.

Din Chişinău, Sergiu Praporşcic, pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG