Linkuri accesibilitate

Șarmul tînărului guvern moldav după cenușiul comuniștilor de cumetrie


The Economist despre evoluțiile din ultimul an de pe scena politică din Moldova

Despre scena politică şi socială moldoveană scrie astăzi săptămânalul britanic „Economist”. După ce repovesteşte istoria ultimului an politic din Moldova, de la protestele din aprilie până la actualele dezbateri constituţionale, „Economist” apreciază că schimbările de la Chişinău sunt mai vizibile pentru cei dinafara Moldovei decât pentru moldovenii înşişi, care resimt povara scumpirilor şi a reducerilor bugetare necesare.

Pentru moldoveni este important să poată călători liber în Occident, continuă „Economist”, amintind că România a introdus vize din 2007 şi anticipînd că din 2011, când vecina de la apus vrea să intre în spaţiul Schengen, frontiera română va deveni şi mai impenetrabilă.

„Cele mai mari schimbări – continuă „Economist” – au avut loc în mass media moldoveană. Încep să emită două noi posturi de televiziune, iar televiziunea română e pe cale să revină în eter. Dar reformele mari ale birocraţiei corupte, de tip sovietic, vor fi probabil nevoite să mai aştepte, ca şi domnia legii. Investigarea abuzurilor structurilor de forţă în urmă cu un an a provocat unele concedieri şi suspendări, dar nu şi schimbări de substanţă, profunde şi nici măcar un raport plauzibil despre ce s-a întâmplat cu adevărat.”
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG