Linkuri accesibilitate

Scandalul abuzurilor din școlile catolice din Germania


Episcopul Walter Mixa
Episcopul Walter Mixa

Biserica pune la dispoziția victimelor o linie fierbinte

Episcopul romano-catolic de Augsburg, Walter Mixa, a respins relatările apărute în presa germană, potrivit cărora ar fi bătut elevi căminişti. Informaţiile legate de abuzurile „pedagogice” ale lui Mixa au apărut miercuri în ziarul münchenez „Süddeutsche Zeitung”. Cotidianul îşi sprijină afirmaţiile pe declaraţiile a 5 persoane care, în anii 1970 şi `80, au fost cazate în căminul-internat „Sf. Josif” din Schrobenhausen. Dioceza de Augsburg a calificat drept „absurde” şi „neadevărate” acuzaţiile făcute în faţa unui notar public de către 3 femei şi 2 bărbaţi. În comunicatul diocezei se precizează că aceste declaraţii au fost „inventate” cu scopul de a calomnia episcopul. "Cei doi ani pe care i-am petrecut la Schrobenhausen au fost cei mai grei din viaţa mea", a declarat una dintre victime, citată de „Süddeutsche Zeitung”.

Walter Mixa, în vîrstă de 68 de ani, este unul din cei mai controversaţi ierarhi catolici din Germania. Episcopul, considerat un dogmatic rigid, a făcut în ultimii ani diverse declaraţii care au stîrnit reacţii vehemente de respingere. Astfel, el a susţinut teza echivalenţei ateismului, practicat de către comunişti şi naţional-socialişti. (Naţional-soialismul este forma germană a fascismului, cunoscut şi sub denumirea de nazism.) Tot el a comparat într-un alt context Holocaustul (adică distrugerea fizică a evreilor de către nazişti) cu avorturile. Mixa a susţinut, de asemenea, că „aşa numita revoluţie sexuală” ar fi facilitat abuzurile sexuale semnalate în ultima vreme în cadrul unor şcoli catolice din Germania.

Această declaraţie a episcopului conservator a fost considerată drept o reacţie nefirească faţă de abuzurile sexuale semnalate în februarie. Atunci s-a aflat că în colegiul iezuit „Canisius” din Berlin mai mulţi elevi ar fi fost abuzaţi de către un profesor. După aceste dezvăluiri au urmat altele legate tot de şcoli iezuite, similare din Hamburg, Hildesheim şi Göttingen. Într-un prim bilanţ dat publicităţii la sfîrşitul lui februarie s-a vorbit despre 120 de victime.

Preşedintele Conferinţei Episcipilor catolici, Robert Zollitsch, a calificat acesta cazuri drept „crime dezgustătoare”. Totodată, arhiepiscopul şi-a cerut scuze pentru cele suferite de către victime din cauza abuzurilor comise de preoţi. Astfel de abuzuri, a mai declarat înaltul ierarh, nu pot fi tolerate, inclusiv în cadrul bisericii. Zollitsch a anunţat că directivele interne bisericeşti privind astfel de cazuri vor fi revizuite.

Acum biserica a pus la dispoziţia victimelor o hotline telefonica. Persoanele care au avut de suferit din cauza abuzurilor sexuale pot suna gratuit marţea, miercurea si joia, între orele 13:00 si 20:30. Aceasta linie fierbinte stă şi la dispoziţia preoţilor vinovaţi de acte de pedofilie.

Stephan Ackermann, reprezentantul Conferinţei Episcopilor catolici, le-a mulţumit victimelor, care au avut curajul să spună adevărul după zeci de ani de tăcere, contribuind, astfel, la denunţarea publică şi, implicit, la combaterea abuzurilor sexuale.
XS
SM
MD
LG