Linkuri accesibilitate

Schimbarea la față a PCRM


Iurie Muntean
Iurie Muntean

Iurie Muntean: Societatea a participat în alegeri doar în calitate de «spectator», cetățenii sperînd în încheierea crizei politice. Extinderea Chișinăului pînă la Nistru.


Partidul Comuniştilor şi-a lansat duminică aşa-numitul „Proiect Moldovenesc”. Proiectul ar trebui să întrupeze ideea de modernizare a acestui partid, anunţată de Vladimir Voronin, şi de schimbare radicală a relaţiilor PCRM cu societatea, alegătorii şi restul partidelor. Se înnoieşte în mod revoluţionar partidul sau doar strategia electorală menită să-i asigure o revanşă în viitoarele alegeri parlamentare? Vom căuta nişte răspunsuri în discuţia din această dimineaţă cu secretarul executiv al Comitetului central al PCRM şi membru al Comitetului executiv politic al CC al PCRM, Iurie Muntean.

Europa Liberă: Se anunţă, domnule Muntean, o schimbare la faţă a PCRM – că nu avem încă datele necesare să spunem modernizare. Este cauzat cumva acest nou proiect, această nouă iniţiativă de venirea Dumneavoastră pe poziţia a doua în elita PCRM?


Iurie Muntean: Eu aş fi mai modest. Modificarea a fost lansată mai demult şi a fost cauzată de mai multe schimbări pe interiorul partidului care s-au format pe parcursul ultimilor 3-4 ani.

Europa Liberă: De ce, domnule Muntean, „Proiect moldovenesc” ? Includeţi în el şi proiecte pentru minorităţi, adică proiecte mai mici – ucrainean, de exemplu găgăuz şi aşa mai departe?


Iurie Muntean: Proiectul moldovenesc” – denumirea este legată de denumirea statului nostru, Republica Moldova. El nu este legată de o etnie, el reprezintă întregul stat.

Europa Liberă: Să lămurim un pic motivele pentru care – aşa cum s-a spus – au devenit stringent necesare modernizarea partidului şi – iată - acest proiect lansat duminică. Preşedintele Voronin a declarat la lansarea noii iniţiative a PCRM că alegătorii participă la alegeri „nu pentru a vota în interesele lor. Dar pentru a alege cel mai mic rău”. Ca să concretizăm un pic: la ultimele alegeri parlamentare – trebuie să tragem această concluzie – alegătorii nu au votat în interesele lor, ci au ales răul cel mai mic”? Asta ar trebui să se înţeleagă?


Iurie Muntean: Da, anume aşa, pentru că până la urmă alegerile în ultimii ani s-au transformat într-o concurenţă a platformelor electorale. Cu adevărat societatea participă în alegeri nu în calitate de participanţi, îmi cer scuze pentru tautologie, ci în calitate de spectatori, fără să lege de campania electorală speranţele sale, ci doar ca să parcurgă acest exerciţiu şi cu adevărat să aleagă din acele răuri prezente pe scena politică pe cel mai mic.

Europa Liberă: Şi dacă s-a votat pentru un rău mai mic, care a fost răul cel mai mare?


Iurie Muntean: Răul cel mare ar fi fost în continuare aprofundarea crizei politice. Cetăţenii au sperat că prin votul lor din 29 iulie criza politică va fi terminată. Până la urmă, spre regretul întregii societăţi criza politică doar s-a aprofundat.

Europa Liberă: Şeful dumneavoastră de partid i-a comparat pe alegători cu „nişte fani din tribune” care urmăresc meciul dintre partide doar ca spectatori, dar nu şi în calitate de coparticipanţi… Cum se gândeşte PCRM să-i coboare, la modul practic, pe aceşti spectatori din tribune, pe terenul de joc?


Iurie Muntean: Fără fraze pompoase, dar cu părere de rău la etapa actuală majoritatea ziariştilor nu au înţeles ideea la fel ca şi o parte din alegători. Prin stabilirea unei platforme, unei idei naţionale, pe baza căreia întreaga societate ar participa în procesul politic, la lansarea diferitor idei, diferitor iniţiative, care ar ţine de speranţele lor, de viitorul lor. „Proiectul moldovenesc” reprezintă o asemenea oportunitate pentru întreaga societate, de a intra în contact direct cu politicienii şi de a realiza prin intermediul acestui proiect ideile personale în ceea ce priveşte viitorul acestei ţări.

Este vorba de stabilirea unui parteneriat cu întreaga societate întru schimbarea vieţii. Astfel ca viziunea politică să nu se rezume la nişte platforme electorale elaborate de partide în nişte laboratoare intelectuale şi prezentate apoi în nişte campanii electorale societăţii, ci stabilirea unui proces participativ din ambele părţi. Noi venim cu un vis, noi venim cu un proiect, cu un cadru pentru discuţii la nivelul întregii societăţi. Noi nu am venit cu nişte reţete pregătite în privinţa cărora cerem opinia dacă este sau nu aşa. Noi invităm societatea la discuţii cu privire la o idee naţională.

Europa Liberă: „Societatea aşteaptă de la noi mai puţine platforme plictisitoare“. Este un citat dintr-un discurs la lansare proiectului comunist. Ne puteţi da un exemplu, domnule Muntean, de intenţie a unui proiect realist şi mai puţin plictisitor pentru majoritatea pasivă a alegătorilor care aşteaptă – cum spunea domnul Voronin – beneficii indiferent din partea cui ar veni?


Iurie Muntean: Asta e şi ideea. Noi nu venim cu iniţiative concrete în ceea ce priveşte majorarea pensiilor, compensaţiilor sau reduceriii impozitelor. Venim cu o invitaţia către întreaga societate ca aceasta, la rândul rău, să vină cu ideile care ne-ar oferi şansa pentru un viitor mai prosper.

Europa Liberă: Este o invitaţie la discuţie, dle Muntean?

Iurie Muntean: Asta e o invitaţie la discuţie care ar permite întregii societăţi şi fiecărui cetăţean să se simtă participant la făurirea viitorului acestui stat, acestei societăţi.

Europa Liberă: Când vă propuneţi să transformaţi Chişinăul în capitală pentru ambele maluri ale Nistrului, ce aveţi în vedere? Cum s-ar realiza un asemenea proiect?


Iurie Muntean: Vreau să vă reamintesc că la finele anilor 1970, începutul anilor 1980, această idee la modul cel mai serios se discuta astfel ca Chişinăul, conform noului plan general, să crească până la malul stâng al Nistrului, către sfârşitul primilor 10 ani ai sec. 21, aşa era ideea.

Europa Liberă: Dle Muntean, dacă înţelegem bine dvs vorbiţi despre extinderea Chişinăului până la Nistru?

Iurie Muntean: Exact, astfel ca el într-adevăr să devină un oraş pe râu şi o capitală europeană care ar acoperi ambele maluri ale ţării noastre.

Europa Liberă: Credeţi că e o sarcină care ar putea fi realizate operativ?


Iurie Muntean: Este foarte ambiţioasă, dar e posibil. Asta ar fi trebuit să fie abordarea cea mai corectă.

Europa Liberă: PCRM se declară gata pentru „un dialog cu societatea civilă, forţele politice guvernamentale şi cele extraparlamentare pentru a elabora şi implementa proiecte de dezvoltare a Republicii Moldova în cadrul “Proiectului Moldovenesc“. Va însemna asta şi un limbaj mai duios în dialogul cu alte partide? Pentru că e cam ciudat să promiţi conlucrare şi dialog cu partidele Alianţei, de exemplu, despre care să spui concomitent că acestea se adună în „haite” doar pentru alegeri?


Iurie Muntean: Să facem o divizare clară. Noi, ieri, am încercat să urcăm pe următoarea treaptă în dialogul politic şi cu participanţii profesionişti în politică. Dacă aţi observat un asemenea limbaj ieri nu a fost pronunţat. A fost lansată o invitaţie ca partidele politice care la fel fac parte din societatea civilă să participe în acest proces cu întreaga societate şi indiferent de scopurile declarate, indiferent de instrumentele folosite, partidele politice la fel urmează să participe în acest proces.

Europa Liberă: Proiectul PCRM promite, în domeniul economic inclusiv, multe performanţe. Pe ce bani însă? Va găsi PCRM surse noi sau va participa la valorificarea banilor promişi actualei guvernări de donatorii internaţionali?

Iurie Muntean
: Banii ca un factor economic, ca o resursă apar atunci şi acolo unde apar idei, iniţiative sănătoase, bine determinate. Banii nu sunt o problemă ci un mijloc şi dacă noi cu adevărat în cadrul acestui parteneriat pe care îl numim „Proiectul moldovenesc” vom veni cu nişte iniţiative clare, frumoase, deştepte şi bine întemeiate, vă asigur că bani se vor găsi şi pe intern şi pe extern.

Europa Liberă: Domnule Muntean, orice intenţie de bine merită respectul şi urări de succes, vă mulţumim pentru această discuţie.
XS
SM
MD
LG