Linkuri accesibilitate

Grecia va fi susținută condiționat de Uniunea Europeană


Liderii UE aseară la Bruxelles
Liderii UE aseară la Bruxelles

Planul aprobat de liderii europeni prevede că Grecia va primi un sprijin finaciar mixt: o treime din partea FMI, două treimi din partea ţărilor UE.


Dolarul a crescut din nou in raport cu moneda unică europeană deşi ţările din zona euro au căzut de acord asupra unui plan de sprijin pentru Grecia. Daca este nevoie. Este prima data că cele 16 tari euro elaborează un astfel de plan – care se poate aplica si altor ţări europene în dificultate dar se pare că pieţele financiare penalizează acum modul şovăielnic în care au reacţionat ţările zonei euro, în primul rând Germania si Franta.
Ileana Giurchescu are mai multe detalii:

Dolarul a câştigat din nou în fata monedi unice europene, la New York a ajuns la 1 dolar 32 pentru un euro. Creşterea dolarului este mai degrabă o devalorizare a monedei europene. Se pare că pieţele financiare încă nu au încredere în eficienta planului de salvare a Greciei, decis ieri la Bruxelles, în prima zi a summitului de primăvară. Un plan, care, la nevoie, va intra în vigoare şi pentru alte state euro, cu deficite foarte mari si datorii externe pe măsură. Portugalia, Spania şi Italia sunt acum în discuţie.

În linii mari, Grecia va primi un sprijin finaciar mixt: o treime, la nevoie, o să vină din partea Fondului Monetar International, două treimi din partea ţărilor europene. Iar contributia acestora va fi procentuală cu contribuţia loc la Banca centrală europeană, ceea pune din nou greul pe umerii Germaniei şi Franţei.

Până joi seară se insista că o intervenţie a FMI în zona euro, dorită expres numai de Germania, ar fi echivalentă cu o declaraţie de faliment din partea Uniunii Europene. Acum, participarea FMI este lucru decis, demonstrând mai de grabă că moneda unică nu este încă pasul decisiv spre o uniune politică.

În linii mari, planul de susţinere a Greciei precizează că acesta va intra in acţiune numai ca ultim resort, dacă guvernul de la Atena nu mai reuşeşte să împrumute pe piaţa internaţională. Valoare ajutorului va fi decisă de Comisia Europeană împreună cu Banca Europeană Centrală. Tot aceste structuri vor decide şi momentul când este nevoie de acest ajutor. Dacă sprijinul va fi acordat, el va fi legat de condiţii stricte. Îndeplinirea acestora va fi deasemeni urmărită cu mare atenţie.

Aceste condiţii sunt de fapt gândite să descurajeze ţările euro de la cheltuieli mult peste posibilităţile reale.
În acest moment, Grecia are o datorie externă estimată la 300 de miliarde de dolari, mai mult decît PIB-ul de un an. În decurs de o lună, trebuie să găsească 20 de miliarde de dolari pentru a refinanţa datoria externă.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG