Linkuri accesibilitate

Implantarea deznădejdii


Încălcarea drepturilor omului în penitenciarele din Transnistria

Inchisorile din regiunea transnistreană găzduiesc, spun experţii, şi oameni reţinuţi ilegal. Aceştia ar fi adesea bătuţi şi torturaţi, iar daca se plâng organismelor internationale, situaţia lor se agravează. Este se pare şi cazul lui Iurie Matcenco.

Povestea lui am aflat-o de la sora sa, Irina Cuniţcaia: „El a fost arestat cu 8 luni in urmă, probabil ilegal. Nu i s-au prezentat probe şi nici procesul judecătoresc nu a avut loc. In schimb a fost torturat. A ţinut greva foameni aproape 40 de zile iar acum are probleme cu stomacul.”

Irina Cuniţcaia ne-a mai spus că nu are acces la fratele ei tocmai pentru că asta ar prejudicia ancheta, care durează de atâtea luni: „Mi s-a spus că el s-a ocupat cu metode ilegale de obţinere a banilor. Greva foamei a fost o forma de protest faţă de torturile care i-au fost aplicate. Cred ca este ilegală aplicarea forţei, torturii. Daca n-ai dovezi, nu a-i voie să ţii omul după gratii. Trebuia lăsat la libertate.”

Sora deţinutului concluzionează: „Dar dacă el este vinovat, atunci lipsirea lui de libertate este suficientă şi fără aplicarea torturii.”

Preşedintele Asociatiei pentru drepturile omului PromoLex, Ion Manole ne-a spus că organizaţiile internationale cărora li s-a plans deținutul nu-l pot ajuta în mod direct – deloc.

Ion Manole: „Acum dosarul lui este la CEDO, asteptam rezultatele actiunilor autoritatilor. Noi am solicitat in regim de urgenţă. Din cate stiu, CEDO deja a informat autoritatile Republicii Moldova şi ale Federaţiei Ruse. Acestea urmează să demonstreze daca aşa e sau nu, dar pana acum nu am observat eforturi considerabile din partea autoritatilor.”

Ion Manole ne-a mai spus că deţinuţilor din stânga Nistrului li se aplică metoda implantării deznădejdii: „Persoanele care apelează la ajutor in afara regiunii, practic nimeni nu le poate salva şi sunt ridiculizate: Pai, te-ai adresat europenilor şi Chisinaului, de ce ei nu vin să te ajute? Ei vor să descurajeze fenomenul si pe ceilalti.”

Preşedintele PROMOLEX, Ion Manole sugerează că dialogul politic dintre Chisinau şi Tiraspol ar trebui să conţină în mod neapărat dimensiunea promovării şi apărării drepturilor omului: „Ei pot discuta la nivel politic inca 100 de ani, dar in acelasi timp acolo sunt oameni vii, care au nevoie de ajutor. In situatia asta, nu vad sensul dialogurilor cat acolo mor oameni cu zile.”

Cazul lui Iurie Matcenco nu este singular. Promolex are în evidenţe dosarele a mai mult de 10 deţinuţi care au apelat la organizaţii din afara regiunii. Recent a devenit cunoscut că un alt tânăr de 30 de ani din oraşul Râbniţa şi-a tăiat venele în penitenciarul nr. 3 din Tiraspol, în semn de protest faţă de condiţiile de detenţie şi tratament inuman. El a fost spitalizat, însă rudele sale afirmă că nu cunosc deocamdată nimic despre locul în care se află şi starea sănătăţii lui.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG