Linkuri accesibilitate

Moldova în Raportul Departamentului de stat pe tema drepturilor omului în lume


Partea consacrata Republicii Moldova are peste 25 de pagini si se axează mai cu seama pe problemele anului trecut


În raportul anual al Departamentului de stat american, privind situaţia drepturilor omului în lume, dat publicităţii noaptea trecută la Washington, în ceea ce priveste Moldova sunt prezentate pe larg alegerile de anul trecut dar mai ales demonstraţiile de protest din 7 aprilie şi respectiv reacţia dură a autorităţilor. Sunt consemnate reţinerile arbitrare, abuzive şi maltratarea celor aflaţi în detenţie . Raportul vorbeşte despre „corupţia din politie” care rămâne o problemă. Raportul Departamentului de stat se bazează pe date şi evenimente din 2009, cu largi referiri comparative la anul 2008. Nu este un document care dă aprecieri, evenimentele sunt expuse alături de eventualele comentarii ale unor instituţii interne si internaţionale. Mai multe de la Oana Serafim.

Partea consacrata republicii Moldova a raportului are peste 25 de pagini si se axează mai cu seama pe problemele anului trecut. Un an, cu multe probleme in Moldova, ceea ce raportul prezintă cu acurateţe.
In 2009, in urma alegerilor repetate din vara trecuta, electoratul moldovean a permis crearea unei aliante formata din 4 partide care au înlocuit guvernul condus de partidul comunistilor.

La capitolul legat de respectul integrităţii persoanei, raportul vorbeste despre Valeriu Boboc, mort in noaptea de 7 spre 8 aprilie, după protestele electorale de la Chisinau. Potrivit expertizei făcute de echipa trimisa de Consiliul Europei, aminteşte raportul, Valeriu Boboc a fost, fără îndoială bătut, dar nu a putut concluziona că moartea sa s-a datorat exclusiv batailor. Raportul Departamentului de stat american spune şi că procurorul care a instrumentat initial cazul, Ion Matiuşenco a demisionat la 31 iulie, dar că nici pină acum cazul nu a fost rezolvat. La acest capitol se mai vorbeşte despre cazurile lui Ion Tibuleac şi Eugen Ţapu.

La capitolul legat de dispariţiile de persoane, raportul Departamentului de stat vorbeste despre primarul din satul Vorniceni, Gheorghe Ionel, membru al Alianţei Moldova Noastră, pe atunci partid de opozitie şi care a fost arestat in februarie pentru abuz de putere si care a fost apoi achitat de judecatoria din Străşeni. Despre soarta sa nu se mai ştie nimic, notează raportul.

O parte însemnată a raportului vorbeste despre tortură, tratamentele inumane şi umilitoare sau degradante. La acest capitol raportul Departamentului de stat de la Washington scrie despre faptul că organizatii moldoveneşti şi internaţionale pentru apărarea drepturilor omului au relatat despre tortura practicată pe scara largă şi despre abuzurile autorităţilor.

Potrivit organizaţiilor non guvernamentale locale 64 la suta dintre cei persoanele arestate după protestele din 7-8 aprilie au declarat că au fost bătute şi abuzate in arestul poliţiei. Membrii detaşamentului special FULGER sunt menţionaţi că au folosit excesiv forţa impotriva manifestanţilor si că oficiul procuraturii generale de la Chişinău a sprijinit aceste acţiuni.

Raportul notează şi acţiunile iniţiate de procuratură după instalarea noilor autorităţi la Chisinau şi vorbeşte despre tărăgănarea unor cazuri în justitie din anul 2008 şi 2009. „Corupţia in justitie este o problema” se arată în raport.

Totodată, sunt trecute în revistă diversele dosare deschise împotriva unor politicieni, închise între timp. Raportul departamentului de stat mai menţionează că trei cazuri legate de demonstraţiile din 7-8 aprilie, au fost considerate cazuri de „detenţie politica”: Sergiu Mocanu, Gabriel Stati şi Anatol Mătăsaru.

La capitolul libertatea de religie, se menţionează cazul Hanukiei dărâmantă anul trecut, fiind apreciat faptul că iniţiatorul a fost amendat şi se scrie despre dificultăţile pe care le mai au unele grupuri religioase pentru a se inregistra oficial.

Raportul contine şi o lungă trecere în revistă a problemelor pe care le-a avut massmedia anul trecut, mai ales relatările tendenţioase ale posturilor publice de radio şi televiziune cit şi presiunile impuse impotriva presei din Romania şi precum si a ziarelor Moldvaske Vedomosti, Jurnal de Chişinau.

Secţiunea 4 a raportului vorbeste despre corupţie si despre transparenţa activităţii guvernamentale si se notează că, deşi există legi care pedepsesc darea şi luarea de mită, ele nu au fost puse in practică eficient si că, potrivit unor sondaje de opinie, 53 la suta dintre intreprinzătorii si oamenii de afaceri moldoveni au declarat ca au dat mita poliţiei, serviciilor vamale, la fisc, la medic sau profesorilor.

Transparenta institutiilor publice este foarte redusă şi aici se aminteste raportul facut de Aces Info, potrivit căreia intre ianuarie si septembrie 2009 oficialităţie au refuzat în mod frecvent accesul al informaţia de interes public.

Departamentul de stat analizeaza mai multe cazuri si din regiunea transnistreană, unde, potrivit organizaţiilor nonguvernamentale, continuă să existe importante probleme la capitolul respectarii drepturilor omului; se notează folosirea torturii, arestările arbitrare, şicanele şi presiunile exercitate asupra mediilor de informare, discriminările la care sunt supuşi vorbitorii de limbă romană. De asemenea, se vorbeşte despre lentoarea cu care este abordată problema traficului de persoane, mai ales in regiunea transnistreana. Raportul notează eforturile făcute recent de noile autorităţi şi de ministerul moldovean de externe.

Sa mai spunem şi că potrivit datelor publicate in acest raport şi care se bazeaza pe statistici oficiale, se vorbeste de peste 1 milion de moldoveni care lucrează în afara ţării - inclusiv din regiunea transnistreana.

Raportul Departamentului de stat, dat astăzi publicităţii, se bazează pe date şi evenimente din 2009, cu largi referiri comparative la anul 2008. Nu este un document care dă aprecieri, evenimentele sunt expuse alături de eventualele comentarii ale unor institutii interne si internaţionale.
Previous Next

XS
SM
MD
LG