Linkuri accesibilitate

Amenințările și sarcasmul de consum curent al liderului „partidului tuturor”


Vladimir Voronin
Vladimir Voronin

Vl. Voronin anunță că deputatii comunisti vor boicota ședintele Parlamentului și vor colecta semnături pentru inițierea unui referendum împotriva AIE

Liderul opoziţiei comuniste s-a declarat convins că activiştii formaţiunii sale vor aduna foarte lesne un numar de cel puţin 350 de mii de semnături în favoarea unui referendum de alternativă, dar totodată s-a arătat conştient de faptul că majoritatea parlamentară mai curînd că va neglija voinţa sutelor de mii de alegători. Asa cum, de altfel, s-a mai intîmplat şi altă dată, ne amintim noi.

Vladimir Voronin: „Cînd în Parlament o să apară 350-500 de mii de semnături, vocea poporului, eu cred că dacă o să ignoreze şi această voce a poporului, o să fie dificil pentru Alianţă de a hotarî alte probleme. La urma urmei noi totuna o să ajungem la alegeri. Problema în ce constă? Problema consta într-aceea că echipa aceasta tare se teme de alegeri. Si ei inventeaza, uitati-va dumneavoastra, ce doriti numai ca să nu meargă la alegeri.”

Vladimir Voronin
Vladimir Voronin, ca de obicei, a păstrat sobrietatea de înalt demnitar doar pe durata discursului introductiv, după care a încercat să lanseze judecăţi şi ipoteze „apetisante” pe care să le preia presa. Intrebat, bunăoară, de o jurnalistă dacă nu cumva este adevărat că decizia Alianţei de guvernamînt de a organiza un referendum pentru aprobarea unei noi constituţii ar fi fost luate sub presiunea Bucureştiului, după ce că Vladimir Filat nu a fost părtaşul acestei idei, Vladimir Voronin a spus că … liderul PLDM ar fi fost convocat la Bucureşti unde i s-ar fi cerut să dea înapoi banii împrumutaţi pentru campania sau campaniile electorale.

Vladimir Voronin: „Există informaţia că domnul Filat a fost convocat la o intîlnire confidenţială la Bucureşti cu Dinu, sau Danu, cum o mai fi, Patriciu unde i s-a cerut ultimativ sa ia toate măsurile pentru a achita datoriile din timpul desfaşurării campaniilor electorale. Şi ţinînd cont de experienţa pe care a acumulat-o încă în tinereţe în activitaţi de organizarea contrabandei cu ţigări, s-a decis că cea mai scurtă cale de a se achita datoriile este repetarea prcticii de contrabandă” .

În context ex-preşedintele Voronin a lansat ipoteza că zădărnicirea operaţiunii de contrabandă cu ţigări ar fi o intervenţie deliberată a acelor care au vrut sa-i cauzeze exportatorului o daună aplicindu-i astfel o sancţiune.

L-am întrebat pe Vladimir Voronin cum le explică alegatorilor că fiul său este capitalist prosper, judecînd după cheltuielile sale zilnice date în vileag de presă, în timp ce Partidul comuniştilor vrea să apere interesele celor mulţi şi săraci.

Vladimir Voronin: „Noi nu sîntem partidul celor săraci şi numai al proletariatului. Noi sîntem partidul tuturor. În rîndurile partidului nostru sînt foarte mulţi businessmani, si businessmani cu renume. Adică cu autoritate la noi în Moldova. Şi chiar şi în partid şi în conducerea partidului, în comitetul central şi aşa mai departe. De aceea la noi contrapunere sau contradicţii în acest domeniu nu există. Aşa cum nu există acel adevăr care vor să îl pronunţe cineva cu scopuri – dumneavoastră le conştientizaţi foarte bine de ce lor le trebuie să facă acest lucru şi împotriva businessmanului Oleg Voronin. Daţi să vă amintiţi, pe fiica domnului Snegur, care acum este actualul viceministru la Externe, Natalia Gherman, cu valută, parcă, au descopert valută în geanta ei în aeroport, din Moscova. Ginerele Artur parcă nu ştiu ce făcea şi aşa mai departe. Unul din feciorii lui Lucinschi. Care se ocupa cu nu ştiu ce ce şi nu ştiu unde. Prin Moscova, prin ţări străine şi asa mai departe. Aşa ni-i soarta noastră a preşedinţilor care avem feciori. Şi nu-i soarta preşedinţilor care au feciori, da îi soarta feciorului care are tată preşedinte. După ce se termină mandatul de activitate, se razbună pe aceşti copii. Asta e o cultură foarte înalta, în ghilimele, a noastra a tuturor. … Dacă eu m-aş fi dus definitiv din politică, cu expirarea mandatului de preşedinte, poate aveau să fie nişte vînturi, nişte fumuri, nişte chestiuni de acestea, dar nu de aşa amloare cu milioane şi cu... Va imaginaţi 800 de mii de … în ce valută acolo era, în dinari sau în dolari, să cheltuieşti într-o zi? Asta eu nu ştiu ce trebuie să faci!. Capacitaţi, ce sa faci în ziua aceea. Ca să cheltuieşti atîţea bani.”

Liderul comuniştilor a făcut apropouri caustice la adresa oponenţilor politici, ţintind inclusiv în transfugii care au părăsit fracţiunea comuniştilor, după ce au fost rasfaţaţi cum nu se mai poate, vorba lui Voronin, şi a dezminţit impresia că şi-ar fi desemnat deja un succesor. Voronin a spus că a fost o glumă de consum curent pentru jurnalistele tinere.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG