Linkuri accesibilitate

Episcopul Savva va păstori eparhia Tiraspolului și Dubăsarului


Patriarhul rus Kiril
Patriarhul rus Kiril

Episcopul Iustinian de la Tiraspol a fost numit de Sfîntul Sinod BOR administrator al parohiilor ortodoxe ruse din Statele Unite

Patriarhia rusă l-a înlocuit pe episcopul Iustinian al Tiraspolului şi Dubăsarului. Iustinian este cunoscut pentru faptul că, de la numire în funcţie în 1995, a sprijinit regimul transnistrean. Cu Mitropolia Moldovei de la Chişinău, căruia îi este subordonat canonic, el a avut o relaţie controversată – ba amicală, ba conflictuală.

Sfîntul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a hotărît să-l înlocuiască pe Iustinian cu episcopul de Krasnogorsk Savva, vicar al eparhiei moscovite, Iustinian fiind numit administrator al parohiilor ortodoxe ruse din SUA. Episcopul Iustinian a fost adus în R. Moldova de către Patriarhia Moscovei în 1992 şi s-a aflat în fruntea Episcopiei de Tiraspol şi Dubăsari de la înfiinţarea acesteia de către Sf. Sinod de la Moscova în 1998. În 2001, preşedintele Vladimir Voronin al R. Moldova, printr-un decret i-a acordat cetăţenia R. Moldova, deşi Iustinian a fost criticat de o parte a presei care îl descrie ca pe un promotor al intereselor Moscovei în această zonă.

Episcopul Iustinian de Tiraspol s-a făcut remarcat prin declaraţiile sale politice, în care susţine dreptul la autodeterminare al aşa-numitului „popor transnistrean” şi necesitatea ca Mitropolia Chişinăului şi a întregii Moldove să rămână sub oblăduirea Patriarhiei Moscovei. Fostul episcop a fost decorat cu mai multe ordine şi medalii printre care Ordinul Republicii (1996) şi Ordinul „Pentru curaj personal” (2000) acordate de Igor Smirnov, dar şi ordinul „Gloria Muncii" (2000) acordat prin Decretul preşedintelui Republicii Moldova Petru Lucinschi - „pentru merite deosebite în renaşterea spirituală şi morală a societăţii”.

L-am rugat pe secretarul Mitropoliei Moldovei, protoiereul Vadim Cheibaş să comenteze această schimbare de episcopi. Părintele Vadim a spus că episcopul Savva a fost ales şi cu votul PS Mitropolitului Vladimir, iar episcopia de Tiraspol şi Dubăsari, chiar dacă se află pe teritoriul unui stat autoproclamat, este parte integrantă a Mitropoliei Moldovei.

Părintele Vadim: „Am făcut pentru un spaţiu canonic al Patriarhiei. Asta nu e o chestie de relaţie externă. Este un spaţiu canonic al Patriarhiei şi ei au numit un episcop care a fost aprobat de Sinod”.

Ziaristul de la Timpul Pavel Păduraru, care a publicat mai multe materiale de investigaţie dedicate activităţii Mitropoliei Moldovei, admite că episcopul Iustinian a fost avansat în semn de mulţumire pentru că a apărat interesele Tiraspolului, dar în acelaşi timp, zice ziaristul, această decizie ar putea avea şi alte semnificaţii.

Pavel Păduraru: „Să nu excludem faptul că Moscova încearcă să facă unele schimbări în administraţia de la Tiraspol şi ar avea nevoie de un ierarh al bisericilor sale mai supus în ceea ce priveşte apărarea intereselor pe care le urmăreşte. Or ştim cu toţii că deseori episcopul Iustinian s-a împotrivit şi unor iniţiative de-ale lui Smirnov la fel cum s-a opus vehement şi unor ordine, ca să le zic aşa, ale mitropolitului Vladimir”.

Am încercat să aflu ce cred despre această schimbare de episcop şi ziariştii din Transnistria. Iată care este părerea lui Maxim Kuzovlev: „Sincer vorbind, uitîndu-mă la ceea ce e scris în procesul lor verbal, mi s-a creat impresia că e vorba de înlocuirea unuia cu altul. Sava a luat locul lui Iustinian, iar locul eliberat de Sava a fost ocupat de un alt episcop. E decizia patriarhului care nu cred să conţină nişte aspecte politice”.

Grigorii Volovoi, analistul şi ziaristul de la Bender, chiar dacă nu vede niciun subtext politic al acestei decizii, are totuşi unele rezerve: „Eu nu cred că este o cauză ascunsă a acestor permutări, mai degrabă e o obişnuită schimbare de cadre în Biserica Ortodoxă Rusă. Dar informaţia despre noul cap al eparhiei de la Tiraspol, şi anume aceea că el a avut probleme de carieră, ar putea să ne dea motive de îngrijorare. Cel puţin, unii comentatori susţin că numirea lui e într-o oarecare măsură un exil”.

Episcopul de Krasnogorsk Savva şi-a satisfăcut serviciul militar pe poligonul de la Semipalatinsk, iar din 1995 a fost preşedintele unei structuri noi a Patriarhiei Moscovei, cea responsabilă de relaţiile cu Forţele Armate şi instituţiile care apără ordinea de drept.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG