Linkuri accesibilitate

Migranți în Italia


La Torino
La Torino

Elena Putina: Moldovenii nu ştiu ce drepturi au. Sunt foarte mult folosiţi, nu ştiu că au dreptul să-şi facă asigurare la pensia privată.


Cea mai numeroasă comunitate de cetăţeni moldoveni din Europa de Vest este cea din Italia. Am încercat să aflăm cât de bine îşi cunosc aceştia drepturile, discutând în ajun şi cu preşedinta asociaţiei „Speranţa” din Torino, Elena Putina, care ne-a spus că oferă de mai multă vreme asistenţă juridică gratuită cetăţenilor moldoveni doritori să-şi afle drepturile şi obligaţiile sociale pe care le au în Italia
.

Elena Putina: „Vorbim de cetăţeni moldoveni cu reşedinţă legală în Italia, nu de cei clandestini. Cei care au permisul de şedere, au dreptul la un loc de muncă, dreptul la o casă, dar au şi obligaţii. Ei pot după cinci ani de muncă legală în Italia să-şi retragă toate contribuţiile la stat. Trebuie să depună o cerere, să renunţe la permisul de şedere. Dacă în aceşti cinci ani cel puţin o lună nu a plătit contribuţiile la stat, nu are dreptul să-şi retragă banii.”

Europa Liberă: Dar dacă omul a muncit numai trei ani legal în Italia?

Elena Putina: „Nu este deajuns. Legea spune cinci ani, trebuie să deţii şi permisul de şedere la care eşti obligat să renunţi atunci când te retragi acasă şi vrei să-ţi ridici contribuţia. Dacă nu faci acest lucru, banii sunt pierduţi.”

Europa Liberă: Oamenii ştiu despre asta?

Elena Putina: „Foarte puţini, un procent foarte mic. Moldovenii nu ştiu ce drepturi au. Sunt foarte mult folosiţi, nu ştiu că au dreptul să-şi facă asigurare la pensia privată. Majoritatea persoanelor, vorbim de badante, babysitter, bărbaţii care muncesc în construcţii, nu-şi cunosc drepturile şi au salarii minime. Majoritatea duc un trai mai greu decât în Moldova.”

Europa Liberă: Cum rămâne cu asigurările medicale? Mulţi moldoveni apelează la serviciile medicilor din Republica Moldova când vin în vacanţă. Dacă muncesc legal, de ce nu apelează la medici din Italia?

Elena Putina: „Cei care au permis de şedere, contract de muncă, sunt asiguraţi medical. Totul este gratuit, sunt tichete. Moldovenii apelează la medicii din Republica Moldova pentru că sunt mai ieftini. Şi să vă mai spun ceva: venind în vacanţă acasă au grijă puţin de sănătatea lor. Fiind la muncă în Italia au frică, vorbim iarăşi de badante, să-şi ia o foaie de boală să meargă la medic. Le explic: dacă vă simţiţi rău, aveţi dreptul să mergeţi la spital. Lumea nu este informată.”

Europa Liberă: Dna Elena, să explicăm ce înseamnă badantă.


Elena Putina
: „Badantă este doamna care asistă un bătrân într-o familie”.

Europa Liberă: Să ne închipuim că un cetăţean moldovean a muncit legal în Italia, dar şi-a pierdut locul de muncă. Pentru că a muncit legal, bănuiesc că statul italian îi asigură un ajutor social...


Elena Putina: „Vorbim iarăşi despre badante. Dacă bătrânul a murit, ea are dreptul să fie plătită şase luni de către stat, repet, dacă a rămas fără postul de muncă. Dacă ea însă demisionează, atunci nu are dreptul la nimic, pentru că se eliberează voluntar”.

Europa Liberă: Care ar fi acest ajutor social? În ce sumă?


Elena Putina: „80 la sută din salariu. Dacă ea lucrează în calitate de asistentă şi are un salariu de 850 de euro, păi ajutorul social constituie cam 600 de euro timp de 6 luni de zile, până îşi găseşte un loc de muncă”.

Europa Liberă: Dna Elena, în aşa caz, ce vă aşteptaţi să întreprindă Guvernul?


Elena Putina: „De multe ori am intervenit şi am făcut apel la noul Guvern în Republica Moldova, avem nevoie de sprijin. Dar cel mai bine, poate ne oferă ceva şi ne întoarcem în ţară. Cel mai bine să avem posturi de muncă acasă, să oprim corupţia. Sunt chinuite femeile noastre, cetăţenii noştri în străinătate.

Majoritatea familiilor vor să se întoarcă în Republica Moldova. Am avut un caz că a venit o familie pe care am ajutat-o să se întoarcă acasă. Au renunţat la permisul de şedere, şi-au ridicat contribuţia şi au plecat în Moldova. După şase luni au revenit în Italia, spunând că în Moldova este imposibil să-ţi găseşti un post de muncă. Sunt 2 968 de moldoveni înregistraţi la Torino, 80 la sută ar dori să se întoarcă în ţară dacă ar avea un post de muncă.”
XS
SM
MD
LG