Linkuri accesibilitate

Transgaz invitată să participe la proiectul South Stream


Gazprom susţine că Romania ar fi transmis deja datele pentru pregatirea studiului de fezabilitate

Compania ruseasca Gazprom s-a grabit sa anunte ca Romania si-a manifestat interesul pentru participarea la proiectul South Stream, care are ca scop aducerea gazului rusesc in Europa Occidentala, cu ocolirea Ucrainei. Anuntul a fost facut dupa intilnirea de ieri dintre ministrul roman al economiei, Adrian Videanu si vicepresedintele Gazprom Alexander Medvedev. Potrivit comunicatului de presa trnasmis de partea rusa, Romania ar fi transmis deja datele cerute de Gazprom pentru pregatirea studiului de fezabilitate care ia in calcul inclusiv viitorul traseu al conductei care va traversa tara.

Presedintele Traian Basescu a declarat pina acum ca prioritatea Romaniei este participarea la proiectul Nabucco, care isi propune sa reduca dependenta energetica a Uniunii Europene prin construirea unui gazoduct care sa aduca gaz din zona caspica in Europa Occidentala. Dintre cele cinci tari care sustin consortiul Nabucco, doar Turcia nu a fost invitata in concernul rus South Stream, fiind exclusa din motive geografice.

Practic Ungaria si Bulgaria au semnat acorduri pentru sustinerea gazoductului rusesc, in vreme ce Austria si Romania au inceput negocierile. Astazi pentru prima data oficialii rusi au vorbit despre “interesul Romaniei” pentru gazoductul South Stream, care ar urma sa plece din Rusia, pe sub Marea Neagra, pina la Varna in Bulgaria si apoi cu doua ramificatii: una spre Grecia, Italia si alta spre Serbia. Odata cu includerea Romaniei, acest traseu se va schimba, iar legatura gazoductului rusesc spre occident va fi mult mai facila.

Ministrul roman al economiei a confirmat invitatia companiei romanesti Transgaz in South Stream, dar nu a comentat-o in nici un fel, asteptind probabil o declaratie politica din partea presedintelui Basescu. In orice caz intrarea Romaniei in South Stream ar insemna de fapt traversarea tarii de la est la vest, cu gazoductul rus, adica circa 500 de kilometri de conducte.

Potrivit datelor existente, gazoductul Nabucco ar urma sa aiba 3300 de kilometri, iar constructia e programata sa inceapa anul viitor si sa se termine in 2014, in vreme ce South Stream este proiectat pentru 1000 de kilometri si ar urma sa fie data in functiune in 2015. Problema cea mai complicata ar fi insa potrivit expertilor, faptul ca South Stream va traversa Marea Neagra, la o adincime de aproape 2000 de metri, in conditiile in care aceasta mare ofera conditii grele pentru constructii de acest fel dupa cum spun specialistii, care vorbesc nu doar despre activitatile tectonice, ci si despre fenoemenele metoerologice si fortele de presiune mai mari care exista in aceasta zona.
XS
SM
MD
LG