Linkuri accesibilitate

Ion Iliescu renunţă la preşedinţia de onoare a PSD


Ion Iliescu
Ion Iliescu

Adrian Năstase îşi retrage candidatura la conducerea socialiştilor

Ion Iliescu, primul presedinte post-comunist al Romaniei va implini luna viitoare 80 de ani, dar nu acesta este motivul pentru care vrea sa se retraga din fruntea partidului pe care l-a fondat: Partidul Social Democrat. Acum cinci ani dupa ce si-a incheiat ultimul mandat de sef al statului, Ion Iliescu a pierdut pentru prima data alegerile, iar socialistii reformisi l-au propulsat atunci in fruntea partidului pe Mircea Geoana. Acesta a abandonat, insa, repede grupul care viza modernizarea si a trecut de partea celor care stiu sa traga sforile. Ion Iliescu, presedinte onorific al socialistilor romani a declarat ca se retrage din fruntea partidului cu trei zile inainte de congres.

Fost ministru al tineretului in perioada regimului Ceausescu si membru in Comitetul Central pina in 1984, Ion Iliescu a fost inainte de 1989 un fel de dizident. Dupa caderea comunismului, sub conducerea lui Ion Iliescu, Romania a pierdut startul si a ramas mult in urma statelor central-europene. Privatizarile au trenat, legile au fost mereu incerte, iar Romania a ramas intr-o zona geostrategica gri, intre Rusia si NATO, pina in 1999, cind primul presedinte roman de dreapta a trecut cu arme si bagaje de partea occidentalilor. Paradoxal, datorita imprejurarilor, Romania a intrat in NATO in perioada celui de-al doilea mandat al fostului comunist Ion Iliescu.

Acum citiva ani Ion Iliescu spunea, mai in gluma, mai in serios, ca va iesi din politica doar cu picioarele inainte. Ponderea lui in partid este de circa 10 procente, de aceea anuntul retragerii sale a dat peste cap aranjamentele facute de Mircea Geoana pentru recistigarea unui mandat. Ion Iliescu nu l-a placut niciodata prea mult pe Geoana, iar apelativul pe care se pare ca-l folosea in interiorul partidului referitor la actualul sef al socialistilor era „prostanacul”.

Ion Iliescu anunta de fapt ca se retrage din partid intr-un moment strategic, in care poate schimba balanta de forte in defavoarea lui Mircea Geoana. Tensiunea inaintea alegerilor socialistilor romani este in crestere de citeva zile, iar fostul premier Adrian Nastase a spus ieri ca nu mai candideaza la presedintia partidului fiindca jocurile sint facute. Adrian Nastase este discipolul direct al fostului presedinte roman Ion Iliescu si singurul urmas pe care acesta il poate lasa in partid. E totusi greu de crezut ca Ion Iliescu poate renunta la politica activa, chiar si la 80 de ani, e mult mai probabil insa ca fostul presedinte roman sa aiba propriile strategii pentru viitorul socialistilor si se bate pentru ele cu orice mijloace.
XS
SM
MD
LG