Linkuri accesibilitate

Situația politică din Iran îngrijorează diplomația americană


Secretarul de stat Hillary Clinton într-o emisiune TV difuzată din Qatar
Secretarul de stat Hillary Clinton într-o emisiune TV difuzată din Qatar

Statele Unite sînt încă dispuse să angajeze un dialog cu liderii iranieni, dar nu vor ramîne pasive dacă Teheranul dezvoltă armament nuclear.

Calatoria secretarului de stat american, Hillary Clinton, in Orientul Mijlociu a fost menita in principal sa clarifice pozitia americana fata de Iran. Ce a spus Hillary Clinton in legatura cu aceasta chestiune ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Aflata in Qatar, secretarul de stat, Hillary Clinton a spus ca Statele Unite se tem ca Garda Islamica Revolutionara a acumulat suficienta putere pentru a se putea substitui guvernului de la Teheran. Hillary Clinton a explicat in fata studentilor participanti la o reuniune, cum Garda si-a marit rolul in viata politica si economica a tarii, un fenomen considerat foarte ingrijorator.

Anterior, administratia Obama, ca si predecesoarea ei a anuntat ca indreapta o parte substantiala a sanctiunilor impotriva elitelor iraniene, intre care si membrii Garzii Revolutionare, formatiune implicata masiv in planurile nucleare ale tarii. Astfel, sanctiunile ar urma sa afecteze in mai mica masura populatia. Acest plan va continua. Obiectivul – asa cum a fost formulat el de secretarul de stat – este de a diminua rolul jucat de Garda, in politica iraniana.

Hillary Clinton a lasat sa se inteleaga cu claritate ca Statele Unite vor apara aliatii din regiunea Golfului Persic, in cazul unui atac iranian, reintroducind ideea controversata de a crea o umbrela de securitate, in regiune. „Ne vom apara intotdeauna si vom apara prietenii si aliatii, si vom apara fara indoiala tari din Golf care sint confruntate cu cea mai mare si mai imediata primejdie dinspre Iran” – a spus Clinton. Ea a adaugat ca administratia Obama crede ca Garda Revolutionara se substituie guvernului Iranian. „Vedem ca guvernul Iranian, liderul suprem, presedintele, parlamentul sint inlocuiti si ca Iranul se indreapta care o dictatura militara”.

In avion catre Arabia Saudita, sefa diplomatiei americane a spus ca actuala conducere a Iranului e prea preocupata de protestele opozitiei pentru a recunoaste preluarea puterii de catre Garda. Clinton a spus ca nu e clar daca liderii civili isi vor relua prerogativele, la conducerea tarii. Ca un semn ca ceva substantial s-a schimbat, secretarul de stat a spus ca Republica Islamica este departe de ceea ce a fost cind in rindurile conducerii se manifestau diverse puncte de vedere.

Hillary Clinton a spus ca Statele Unite sint inca dispuse sa angajeze un dialog cu liderii iranieni, dar ca nu vor ramine pasive daca Teheranul dezvolta armament nuclear.
XS
SM
MD
LG