Linkuri accesibilitate

Iranul se declară „stat nuclear” la aniversarea Revoluției islamice


Imagine de la demonstrațiile de astăzi de la Teheran
Imagine de la demonstrațiile de astăzi de la Teheran

La Teheran au loc ciocniri violente între forțele de securitate și sprijinitorii opoziției.


Sute de mii de partizani ai regimului iranian au fost chemați astăzi pe străzile Teheranului pentru a sărbători cea de-a 31 aniversare a Revoluției islamice din 1979, desfășurată anul acesta pe fundalul crizei născută odată cu realegerea ca președinte a lui Mahmud Ahmadinejad, contestat de opoziția care consideră că alegerile au fost măsluite.

Relatările parvenite de la Teheran vorbesc despre atacuri împotriva liderilor opoziției și de ciocniri violente între partizanii acestora și forțele de securitate iraniene desfășurate în mare număr pe străzile capitalei.

In cursul unui discurs sfidător pronunțat la Teheran, președintele Ahmadinejad a anunțat că Iranul a produs o cantitate importantă de uraniu îmbogățit, doar două zile după declanșarea procesului tehnologic.

Ahmadinejad a proclamat cu acest prilej Iranul „un stat nuclear”.
Mahmud Ahmadinejad adresîndu-se populației la celebrările de astăzi


In timpul discursului prezidențial au parvenit informații despre prime ciocniri între partizanii guvernului și susținătorii opoziției, desfășurate în mai multe zone din centrul și din nord-vestul Teheranului. Potrivit unui martor ocular, care a informat serviciul Farda al postului nostru de radio, forțele de ordine au intervenit pentru a dispersa și cele mai mici grupări de oameni, fie ele și numai de cîteva persoane.

Un alt participant a declarat pentru Radio Farda că forțele de securitate „au intervenit și au bătut cu duritate sprijinitorii opoziției. Am auzit împușcături pe autostrada Ashrafi Esfani, iar cînd am trecut pe strada Hakim și podul învecinat am văzut că zona era plină de lume, de susținătorii Mișcării Verzi (ai opoziției) ”.

Fiul unuia din liderii Mișcării, a spus că tatăl său Mehdi Karrubi nu a fost bătut, dar că forțele de securitate i-au lovit feroce pe toți cei aflați în jurul lui și care îl protejau. In cele din urmă, Karubbi a fost silit să părăsească scena ciocnirilor.

Forțele de securitate blochează demonstranții opoziției
Surse ale opoziției au comunicat de asemenea că fostul președinte Mohammad Khatami, fratele și soția sa, au fost reținuți pentru scurtă vreme și apoi eliberați și forțați să plece de la locul demonstrației. Khatami este un fost deputat în Parlamentul de la Teheran, iar soția sa Eshraghi, nepoata fondatorului Republicii Islamice, Aiatolahul Khomeini.

Autoritățile iraniene au avertizat în prealabil opoziția să nu tulbure celebrările de astăzi, iar sute de membri ai forțelor de securitate au fost dislocați pe străzile capitalei. In ciuda întreruperii serviciilor furnizorilor de Internet și sms, membri ai opoziției au reușit să posteze pe Web mai multe videouri de la demonstrațiile de protest de astăzi, la care s-a scandat numele liderului opoziției Hossein Musavi și s-a cerut convocarea unui referendum.



In ultimele săptămîni, regimul Ahmadinejad a întețit presiunea asupra opoziției, arestînd zeci de ziariști, studenți și militanți și executînd două dintre persoanele ce au fost judecate urmare a protestelor ce au urmat alegerilor prezidențiale. Criza actuală este considerată cea mai serioasă din ultimele trei decenii, fără nici un indiciu de posibil compromis între guvern și opoziție.
XS
SM
MD
LG