Linkuri accesibilitate

17.02 - București: Guvernul Isarescu se confrunta cu un val de greve


400 de mii de cadre didactice şi personal auxiliar din învăţământ sunt în grevă şi aşteaptă decizia guvernului.


17 februarie 2000

Actualitatea românească. (Moderator: Sorin Şerb; corespondent: Sabina Fati).

Guvernul Isarescu se confrunta cu un val de greve.

Cabinetul Isărescu a adus în discuţie greva din cadrul universitar, însă nu s-a găsit o soluţie. Deşi se doreşte dublarea salariului actual de la 600 de mii de lei, se pare că mai întâi se va discuta adoptarea bugetului şi abia apoi să vor stabili salariile din învăţământ.

Bugetul privind învăţământul s-a hotărât să fie de 4,2% din Produsul Intern Brut în care să se includă şi banii proveniţi din bugetele locale. Se mai discută de introducerea în bugetul final de învăţământ a fondurilor proprii ale Ministerului Învăţământului. 400 de mii de cadre didactice şi personal auxiliar din învăţământ sunt în grevă şi aşteaptă decizia guvernului.

În cadrul aceleiaşi şedinţe de guvern, ministrul transporturilor Traian Băsescu şi-a anunţat demisia din postul de coordonator şi negociator în programele cu Banca Mondială, motivând că nu este de datoria lui ca responsabil pe transport să se ocupe cu aceste probleme economice, în special într-un an electoral. Băsescu a declarat că şi-a dus la bun capăt programul pe care l-a coordonat, PSAL1, partea legată de îmbunătăţire a mediului de afaceri. Programul însă prevedea şi privatizarea a patru mari firme: Sidex, Alro Apro Slatina si TAROM din care doar una TAROM-ul a fost privatizată.

Coordonarea părţii a doua din programul PSAL „ar putea fi contraproductivă pentru Traian Băsescu şi pentru partidul său pentru că prevede privatizarea marilor companii naţionale, precum bănci importante şi privatizarea CEC-ului”.

Avocaţii din judeţul Constanţa au revenit asupra deciziei de continuare a grevei generale. Conform decanului Baroului de Avocaţi Constanţa, Ionel Haşoti, în urma deciziei comisiei permanente a uniunii avocaţilor din România, s-a hotărât să se revină la forma iniţială de protest, adică acordarea de asistenţă audierilor efectuate de Parchet pentru fapte deosebit de grave.

Ministrul de Interne, Constantin Dudu Ionescu, a declarat că greva avocaţilor a adus importante prejudicii ministerului, deoarece atitudinea acestora a creat probleme punând întrebări asupra „conceptului de meserie liberală”.
XS
SM
MD
LG