Linkuri accesibilitate

16.02 - București: CDR în derivă


Emil Constantinescu
Emil Constantinescu

Refacerea Convenţiei are un drum lung de parcurs: cele 3 protocoalele anunţate de PNŢCD şi PNL se află încă în stadiul de proiect, dacă nu în impas.


16 februarie 2000

Actualitatea românească
(Moderator: Sorin Şerb; corespondent: Andreea Pora).

CDR în derivă.

Liberalii intenţionează să se prezinte la alegerile locale pe liste separate, în timp ce organizaţiile civice din Convenţia Democrată Română vor să urmeze exemplul Alianţei Civice care s-a autosuspendat anul trecut din cea mai importantă coaliţie politică.

Refacerea Convenţiei are un drum lung de parcurs: cele 3 protocoalele anunţate de PNŢCD şi PNL se află încă în stadiul de proiect, dacă nu în impas. Ţărăniştii şi liberalii s-au înţeles în ce priveşte alegerile locale şi modul de stabilire a ponderii pe listele electorale pentru alegerile parlamentare. Cele două părţi au stabilit formula de preşedinte şi vice-preşedinte la nivel central, şi cea de preşedinte din partea PNŢCD, la cel judeţean.

Ţărăniştii susţin că doar preşedintele va fi cel care va semna listele finale. Potrivit lui Remus Opriş, vicepreşedintele PNŢCD: „În cadrul CDR, nu doar partidele noastre, ci şi partidele ecologiste vor semna aceste liste, cum de altfel s-a făcut şi în 1996. Listele oficiale for fi depuse însă prin semnătura preşedintelui CDR. Legea nu prevede decât semnătura preşedintelui CDR”.

Liberalii nu vor să accepte ca vice-preşedintele ce probabil va fi PNL-ist, să nu aibă o putere egală cu cea a preşedintelui CDR. Astfel că aceştia pledează pentru o dublă semnătură.

Biroul naţional de conducere al PNŢCD se va întruni joi pentru a vedea ce poziţie trebuie adoptată. Rămâne însă sub semnul întrebării când vor fi înscrise la tribunal cele două protocoale.

Între timp asociaţiile civice au ameninţat că se vor autosuspenda, în cazul în care vor fi în continuare ignorate şi Consiliul CDR nu se va întruni. Cele şase asociaţiile civice şi-au stabilit un set de criterii şi condiţii pentru a vedea pe cine vor susţine; PNŢCD-ul ar putea pierde sprijinul lor.

Alianţa Civică îşi menţine decizia de autosuspendare din iulie 1999 şi a organizat o întâlnire cu partidele de centru şi centru dreapta pentru a încerca să pună la punct o strategie comună, astfel ca forţele democratice să câştige alegerile şi să nu existe posibilitatea revenirii stângi la putere. Conform preşedintei Alianţei Civice, Ana Blandiana, „propunerea unei strategii comune nu înseamnă din punctul nostru de vedere propunerea unei noi coaliţii”.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG