Linkuri accesibilitate

11.02 - București: Sondajul INSOMAR


Procentele INSOMAR sunt cele mai scăzute dobândite vreodată de CDR, în timp ce APR-ul a înregistrat o uşoară creştere, iar PDSR-ul o scădere de 2 până la 3%.


11 februarie 2000

Actualitatea românească. (Moderator: Sorin Şerb; corespondent: Andreea Pora).

Sondajul INSOMAR
.

Sondajul realizat de Institutul Naţional pentru Studiul de Opinie şi Marketing (INSOMAR) arată o considerabilă scădere a popularităţii partidelor de la guvernare. Sondajul se referă la alegerile parlamentare, prezidenţiale şi locale, pe Bucureşti, la notorietatea potenţialilor candidaţi, intenţiile de vot, modul în care este perceput ca primar Viorel Lis.

Pe lista de 11 posibili candidaţi la primăria capitalei George Pădure se află pe primul loc în ce priveşte intenţiile de vot, cu un procentaj de 28%, urmat de Sorin Oprescu cu 25%, Traian Băsescu şi Varujan Vosganian cu 11% fiecare, Viorel Lis cu 10% şi Cătălin Chiriţă cu 7%. Potrivit lui Răzvan Chelaru, directorul general INSOMAR, deşi sondajul a fost realizat pe bază de prezumţii, fiindcă nu se cunoşteau oficial candidaţii, acesta este semnificativ, pentru că potenţialii candidaţi au fost oricum avuţi în vedere. Este pentru prima oară din 1996, când se realizează un sondaj pe Bucureşti.

În competiţia prezidenţială, conduce Ion Iliescu cu de 36% din intenţiile de vot ale bucureştenilor, urmat de Emil Constantinescu 26% si Theodor Meleşcanu 19%. Pentru parlament, Convenţia Democrată cu 22,7% se situează în spatele PDSR-ului cu 37,8%. Pe locul trei se află APR-ul cu 14,1%, urmat de PRM cu 9,2%, PD 7,7% şi UFD 4,9%.

La nivel naţional, potrivit INSOMAR, PDSR are un sprijin de 43,7%, APR de 20%, CDR 12,2%, PD 9,2%, UDMR 4,6%. Pentru prima dată UFD reuşeşte să depăşească pragul electoral înregistrând 4,5%.

Procentele INSOMAR sunt cele mai scăzute dobândite vreodată de CDR, în timp ce APR-ul a înregistrat o uşoară creştere, iar PDSR-ul o scădere de 2 până la 3%. Chelaru consideră că aceasta se datorează faptului că sondajul a fost efectuat după delegaţia permanentă a PNŢCD când a avut loc scindarea partidului, lucru perceput negativ de opinia publică.

La nivel naţional se menţine aceeaşi ierarhie ca la parlamentare. Ion Iliescu 43,3%, Theodor Meleşcanu 19,4%, Emil Constantinescu 18,3% şi Petre Roman 6,9%.

Datele INSOMAR sunt extrem de apropiate de cele ale unui sondaj CURS realizat tot în februarie, dar care nu a fost dat publicităţii, susţine Răzvan Chelaru.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG