Linkuri accesibilitate

8.02 - Chișinău: Problema dublei cetățenii


Iurie Vition: „au fost înaintate Rusiei, României, Israelului propuneri de a negocia şi de a încheia acorduri privind dubla cetăţenie”.


8 februarie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Problema dublei cetățenii.

Dan Ionescu: La Chişinău, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe a ţinut să facă, marţi, o serie de precizări în legătură cu un subiect de mare actualitate şi anume acela al dublei cetăţenii. Relatează corespondenta noastră Eleonora Lisnic:

O serie de precizări în problema dublei cetăţenii au fost făcute astăzi de purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Iurie Vition. La briefingul săptămânal, el a informat că tendinţa de creştere a numărului cetăţenilor moldoveni, ce doresc să obţină o a doua cetăţenie, constituie în prezent obiectul de studiu al experţilor în materie. În final, propunerile acestora vor fi avansate pentru dezbateri în Parlament.

Iurie Vition nu a precizat dacă este posibil ca una dintre recomandări să se refere la modificarea Articolului 18 din Constituţia Republicii Moldova, care nu admite o a doua cetăţenie, cu excepţia cazurilor în care cu cel de-al doilea stat ar fi semnat un acord special. De menţionat, că în luna octombrie a anului trecut, Republica Moldova a semnat Convenţia europeană privind cetăţenia.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Iurie Vition: „În octombrie, la Strasburg, deci, a fost semnată Convenţia europeană privind cetăţenia. Începând de la întâi martie ea va intra în vigoare. În urma semnării Convenţiei europene privind cetăţenia, s-au făcut propuneri pentru modificarea legislaţiei interne şi în trei cazuri cetăţenia dublă urmează să fie acceptată de către Republica Moldova. În cazul căsătoriei unui cetăţean al Republicii Moldova cu un cetăţean al statului respectiv, deci, copiii, care apar în urma acestei căsătorii a cetăţeanului Republicii Moldova cu cetăţeanul altui stat şi în cazul înfierii minorilor”.

Potrivit lui Iurie Vition, în capul listei ţărilor preferate de cetăţenii moldoveni pentru o a doua cetăţenie se află România, Federaţia Rusă şi Israelul. Autorităţile moldovene au propus acestor trei state să negocieze şi să încheie acorduri speciale, la care face referire Constituţia moldoveană. Propunerile, însă, au fost respinse fiindcă legislaţia statelor menţionate admite cetăţenia multiplă ca principiu general.

Iurie Vition: „În urma semnării Convenţiei privind cetăţenia, în afară de propunerile care s-au făcut pe plan intern, au fost înaintate Rusiei, României, Israelului propuneri de a încheia, de a negocia şi de a încheia acorduri privind dubla cetăţenie, care, însă, au fost respinse, deoarece legislaţia internă a acestor state stipulează problema recunoaşterii multiplei cetăţenii, adică, în primul rând, a cetăţeniei duble, ca principiu general şi nu limitat, cum a fost propus de către noi, în baza Convenţiei internaţionale”.

Din Chişinău, Eleonora Lisnic, pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG