Linkuri accesibilitate

Plan de restructurare a datoriilor faţă de Rusia - Moscova nu-şi retrage oferta de credit


Comisia interguvernamentală moldo-rusă
Comisia interguvernamentală moldo-rusă

A 11-a reuniune a Comisiei inter-guvernamentale moldo-ruse pentru cooperare economică

Delegatia rusa este condusa de mai multi ani de ministrul Educatiei si stiintei in guvernul Putin, Andrei Fursenco. El s-a aratat multumit de abordarea pragmatica pe care au adoptat-o partenerii de la Chisinau si de planul de actiuni pe potriva, adoptat de reprezentantii intregului spectru decizional al celor doua cabinete de ministri – de la vama pina la ministerul de externe.

In prima jumatate a anului curent, va fi elaborat un plan de restructurare a datoriei pe care Moldova o are fata de furnizorul de gaze din Rusia. Acesta este unul dintre rezultatele concrete cu care s-a soldat intrevederea demnitarilor din cele doua guverne. Judecind dupa agenda trecuta in revista sumar in conferinta de presa, comisia are de gind sa actioneze la fel de hotarit si pe alte directii, ce vizeaza interesele reciproce, cum ar fi exporturile de produse fitosanitare, vinuri sau acordarea de burse pentru tineri din Moldova.

O alta noutate, buna: Moscova nu-si retrage promisiunea de a acorda Republicii Moldova imprumutul de cel putin 150 de milioane de dolari. Andrei Fursenko a spus ca solicitantul, adica guvernul de la Chisnau, ar trebui sa descrie cit mai amanuntit modul in care va folosi banii. Si ministrul Valeriu Lazar s-a lansat in prognoze optimiste, in privinta creditului, subliniind ca Rusia, ca un donator important pentru Moldova, nu are cum sa nu tina cont de imprumutul aprobat recent de FMI, care este dovada a credibilitatii Republicii Moldova in ceea ce priveste gestionarea imprumuturilor.

L-am intrebat pe ministrul Fursenko cu care guvern i-a venit mai la indemina sa colaboreze, cu cel precedent, monocolor si subordonat unei vointe politice clare, sau cu actualul cabinet de ministri, cu un comandament neomogen.

Andrei Fursenko: “Eu colaborez deja cu al treilea copresedinte al comisiei. Si cunoasteti prea bine ca am inceput in conditii nu tocmai din cele mai
Ambasadorul Kuzmin, şeful delegaţiei ruse Fusenko, ministrul economiei Lazăr
favorabile, mai intii cu Zinaida Greceanii, ulterior a fost Igor Dodon, acum avem un nou copresedinte. Trebuie sa va spun ca pentru mine nu s-a schimbat spiritul acestor negocieri. Pentru mine personal acest lucru este foarte important dar si pentru partea rusa a comisiei. Spiritul tratativelor nu a fost afectat. Asa cum a fost stabilit initial cind am preluat aceasta sarcina. De atunci continuam aceasta munca in acelasi spirit. Cit priveste intrevederile, niciodata nu am simtit atitudine neprieteneasca fata de mine. Si acum sesizez o atitudine pozitiva si buna. Si acest lucru ma bucura”.

Ministrul Fursenko a evitat sa dea apa la moara oponentilor politici ai guvernului de la Chisinau, chiar atunci cind a fost intrebat daca ii place “decizia autoritatilor moldovene de a interzice proiectarea filmelor in limba rusa in sali de cinema”. Demnitarul rus a replicat ca deocamdata nu exista o asemenea decizie, si ca autoritatile moldovene i-au dat asigurari ca o eventuala interventie restrictiva intr-un domeniu atit de sensibil, va fi precedata numaidecit de o larga discutie in societate si ca se va baza in totalitate pe legislatia in vigoare.
Previous Next

XS
SM
MD
LG