Linkuri accesibilitate

02.02 - Petre Roman despre regimul vizelor cu R. Moldova.


In așteptarea unei vize în 2007
In așteptarea unei vize în 2007

Dorim ca Moldova să fie şi prin eforturile României în continuare atrasă spre instituţiile europene şi chiar spre cele euro-atlantice.



02 februarie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Petre Roman despre regimul vizelor cu R. Moldova.

Dan Ionescu: Intenţia României de a întări controlul frontierei sale răsăritene, în conformitate cu recomandările Uniunii Europene, a trezit unele temeri în Republica Moldova. Astăzi, ministrul de externe român Petre Roman a făcut unele precizări menite să calmeze spiritele.

Petre Roman: “Regimul vizelor actual cu Republica Moldova va trebui examinat în contextul obligaţiilor pe care şi le asumă România faţă de Uniunea Europeană. Nu dorim în nici un caz să impunem vize Republicii Moldova, nu ăsta e răspunsul nostru. Şi nici nu sîntem obligaţi să o facem. Problema este ca, într-adevăr, frontiera să fie sigură. Să putem şti cine, cîte persoane, în ce condiţii, cu ce motivaţii traversează frontiera României. Adică să avem siguranţa că această relaţie de deschidere faţă de Moldova nu înseamnă o punere în pericol a regimului de vize pe care România îl dobîndeşte faţă de Uniunea Europeană.

Dar nu se pune problema eliminării vizelor, adică reintroducerii vizelor pentru Moldova. Însă e limpede că în această chestiune, aşa cum noi ne facem acum temele, va trebui ca şi confraţii noştri din Moldova de peste Prut să-şi asigure un mult mai bun control al frontierelor lor. Noi dorim ca Moldova să fie şi prin eforturile României în continuare atrasă spre instituţiile europene şi chiar spre cele euro-atlantice. Bineînţeles că noi nu putem face mai mult decît cei în cauză. Asta ţine, la urma urmelor, de suveranitatea acestui stat. Dar obiectivul nostru rămîne acela ca Moldova să nu fie tot mai în urmă în acest proces, ci dimpotrivă, prin ţara noastră, să se creeze condiţii mai bune de apropiere de Uniunea Europeană ”.
XS
SM
MD
LG