Linkuri accesibilitate

24.01 - București: CONEL și situația datoriilor energetice ale R. Moldova


24 ianuarie 2000

Actualitatea romaneasca” – (Moderator: Cristian Teodorescu; reporter: Dan Raspopa).

CONEL și situația datoriilor energetice ale R. Moldova
.

Ministrul Industriilor si Comertului, Radu Berceanu, a declarat într-o şedinţă de guvern, ca pana la 15 februarie nu vor fi probleme cu furnizarea caldurii. CONEL averitzase că ar putea livra căldură numai in regim de avarie, din cauza blocajului financiar în care a intrat.

Pentru a solutiona actuala problema, conform lui Berceanu, se vor avea in vedere societatile comerciale datornice catre CONEL si respectiv salaratii acestora: “Cei cu un salariu sub cel mediu pe economie, nu vor fi afectati, dar cei care au salariu in societatea respectiva peste salariul mediu pe economie, nu vor incasa decat salariul mediu pe economie, daca nu se platesc facturiile din luna respectiva”.

Ministrul considera ca aceasta masura ar putea aduce in cel mai scurt timp in contul CONEL cateva sute de miliarde de lei din intreaga datorie de 10.500 de miliarde lei.

Cat priveste cele 25 de milioane de dolari pe care CONEL le are de recuperat de la Republica Moldova, Berceanu a declarat in cadrul aceleasi intalniri de Guvern, ca va continua furnizarea de energie electrica, transferand datoria Moldovei fata de CONEL catre bugetul statului roman: “Aceasta situatie va debloca si situatia CONEL si va face cat se poate de clara si transparenta relatia cu Republica Moldova, respectiv sumele din Republica Moldova vor fi datorie catre bugetul de stat al Romaniei”.
XS
SM
MD
LG