Linkuri accesibilitate

Consolidarea controlului asupra sectorului de securitate


Dumitru Diacov, Arcadie Barbaroşie şi Sami Faltas
Dumitru Diacov, Arcadie Barbaroşie şi Sami Faltas

Studiu IPP / CSES în cadrul unui program de asistenţă acordat de Olanda Parlamentului de la Chişinău

Institutul de Politici Publice in cooperare cu Centrul pentru Studii Europene de Securitate din Olanda au realizat un studiu intitulat "Reforma sectorului de Securitate (RSS): consolidarea controlului asupra sectorului de securitate" in cadrul unui program de asistenta acordat Parlamentului de la Chisinau.

Vlad Lupan, unul din autorii studiului
Studiul contine recomandari ce vizeaza organizarea controlului democratic asupra sectorului de securitate pornind de la premisele care existau la inceputul anului 2008, cea mai mare parte a recomandarilor pastrindu-si totusi valabilitatea. Cum ar fi necesitatea de a intelege securitatea ca o conditie pentru dezvoltare si nu doar ca un concept militar.

Intre altele, autorii studiului se vad siliti sa comenteze initiativa politica a fostului presedinte Vladimir Voronin care lansase ideea demilitarizarii ca un factor de consolidare a neutralitatii. Cercetarea recomanda parlamentarilor sa constientizeze ca Republica Moldova nu poate fi in permanenta un consumator de securitate, ci ar trebui sa se transforme gradual intr-un furnizor de de securitate, in consecinta fiind nevoie de forte bine antrenate si cu experienta unor operatiuni internationale de mentinere a pacii.

Vasile Botnaru a stat de vorba cu expertul Vlad Lupan autorul unuia dintre capitolele studiului.

Valeriu Plesca
Vasile Botnaru l-a intrebat si pe fostul Ministru al Apararii Valeriu Plesca, daca a avut suficienta libertate ca sa fi actionat in spiritul unui sistem modern de securitate.
Previous Next

XS
SM
MD
LG