Linkuri accesibilitate

Kiev - dezamăgirea electoratului se va manifesta prin absenteism


Sondajele de opinie indică un vot de balotaj între Iulia Timoşenco şi Victor Ianukovici

Ucraina se află în ultima săptămână de campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale de pe 17 ianuarie. Finalul de campanie îi găseşte pe mulţi alegători dezamăgiţi sau indecişi. Numeroase birouri electorale locale sunt nepregătite. Relatarea corespondentei EL, Maryana Drach este rezumată de Alexandru Eftode.

În timpul revoluţiei portocalii din Ucraina, cu cinci ani în urmă, Roman Balayan a votat pentru Viktor Iuşcenko. Dar acum, când se apropie primele alegeri de la acele evenimente istorice, respectatul cineast ucrainean de origine armeană, spune că nu va lua parte la vot. Balayan spune că, astăzi, candidaţilor le pasă numai de voturi, nu şi de oamenii de la care le aşteaptă, iar el nu doreşte să participe la un asemenea scrutin.

Sondajele de opinie sugerează că aproximativ o pătrime din ucraineni vor proceda la fel. Dacă pentru multe ţări europene o asemenea proporţie a absenteismului n-ar fi ceva neobişnuit, pentru Ucraina ea este mare.

Sondajele mai arată că pe primul loc în cursa prezidenţială se află Victor Ianukovici, marele perdant al Revoluţiei portocalii, fostul rival al preşedintelui Iuşcenko. Ianukovici, liderul Partidului Regiunilor, va ajunge cel mai probabil în turul doi de scrutin, pe 7 februarie, împreună cu primul ministru Iulia Timoşenko.

Întreaga campanie se axează pe competiţia dintre aceşti doi candidaţi, chiar dacă în total participă 18, inclusiv preşedintele Iuşcenko, cu o popularitate scăzută, sub 10 la sută.

Printre candidaţi se numără şi Vasyl Protivsih, al cărui nume s-ar traduce ca „Vasile Împotrivatuturor” şi ar reflecta predispoziţiile de vot ale multor alegători ucraineni. Numai şapte la sută dintre aceştia, spune un recent sondaj de opinie, consideră că ţara lor se mişcă într-o direcţie corectă.

Dezamăgiţi de situaţia din ţară şi de politică par să fie şi mulţi funcţionari electorali, responsabili cu organizarea scrutinului. Potrivit Comitetului Alegătorilor din Ucraina, o organizaţie neguvernamentală care monitorizează alegerile, pregătirile tehnice de alegeri s-au făcut în mod haotic şi sub nivelul scrutinului de acum cinci ani. Liderul Comitetului, Oleksandr Cernenko spune că mulţi funcţionari care se aflau în conducerea birourilor electorale locale refuză acum aceste funcţii.

Serviciul Ucrainean de Securitate a scos între timp la iveală încercări de a-i descuraja pe alegători să voteze. Serviciul spune că unii candidaţi fără şanse ar planifica să trimită note alegătorilor, informîndu-i că, odată veniţi la secţiile de vot, vor fi obligaţi pe loc să-şi achite facturile restante.

Presa ucraineană a informat că unii alegători, mai ales tinerii, încearcă să-şi vândă votul pe internet. „Sunt total indiferent cine câştigă. Am trei voturi de vânzare, două la Kiev şi unul la Bila Ţerkva, 65 de euro fiecare”, se spune într-un asemenea anunţ, citat de Reuters.

Ucraina a avut mult de suferit de pe urma crizei economice de anul trecut, iar economia va fi principala problemă a viitorului preşedinte, oricine va fi acesta.
Analiştii politici de la Kiev se plâng că actuala campanie nu a fost suficient de spectaculoasă sau fierbinte. Dar ea nu a fost lipsită de umor. De exemplu, un canal de televiziune a creat propriul său candidat prezidenţial. Candidatul fictiv, Yevhen Lupan, s-a prezentat ca cel mai onest dintre concurenţi. El a spus deschis că va fura, dacă ajunge preşedinte. Dar o va face în mod transparent. Va da periodic rapoarte de unde a furat şi pe ce a cheltuit banii. „O să mă îngraş la mutră, promite candidatul fictiv, aşa încât nici un ucrainean adevărat care va dori să mă scuipe, iar de aceştia se vor găsi mulţi, nu va avea cum să nu nimerească ţinta”.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG