Linkuri accesibilitate

Protecția socială garantată a moldovenilor - prioritate a guvernului Filat


Valentina Buliga
Valentina Buliga

Interviul matinal cu Valentina Buliga, actualul ministru al Protecției Sociale.

Si pentru ca parcursul celor opt ani de guvernare comunista s-a reusit semnarea acordurilor bilaterale doar cu Portugalia si Bulgaria, s-o intrebam pe deputata democrata Valentina Buliga, actuala ministra a protectiei sociale de ce atat de increzatori actualii guvernanti ca vor reusi intr-un an semnarea altor 5 acorduri bilaterale privind protectia moldovenilor aflati la munca peste hotare?

Valentina Buliga
: Vreau sa spun in primul rand ca mi-a placut afirmatia proaspatului preşedinte al Croaţiei ca doreste sa traiasca intr-o ţară cu munca platita pentru cetatenii lor, ceea ce, cu regret, nu au avut moldovenii pe parcursul a 8 ani, pentu că cunoastem foarte bine, exodul cetatenilor Republicii Moldova in diferite ţări pe parcursul fostei guvernari a crescut esenţial. De aceea, marea grija si marea responasbilitate a actualei guvernari este de a asigura acestor cetateni o protectie socială garantata. In primul rand trebuie treptat sa creăm locuri de muncă sa-i motivam sa se intoarca acasa, dar stim foarte bine ca nu vom reusi intr-un singur an, atunci ce ramane de facut? Sa le asiguram aceasta protecţie. Deja suntem in proces de discutii foarte avansate cu Cehia, Ţările Baltice, chiar avem si zile stabilite în luna septembrie, luna aprilie.

Valentina Ursu: Doamnă Buliga, dar de ce pana acum nu au avansat negocierile privind aceste dosare cu tarile membre ale UE?

Valentina Buliga
: Eu doar am fost deputat in legislativul 16 si cunosc foarte bine cum priveau guvernantii comunisti plecarea cetatenilor peste hotare. Ei spuneau ca au plecat ilegal, este treaba lor, nu i-a impins nimeni sa o facă. Astea sunt vorbele mai multor deputati comunisti de pe vremuri. Nici nu au constientizat ca acest proces trebuie reglementat, ca cetatenii nostri au fost impusi sa gaseasca solutii de protectie pentru ei. Nu s-au prea grabit, pentru că contractul cu Bulgaria l-am semnat eu in octombrie, dar negocierile erau deja incepute abia la sfarsit de mandat. Sunt sigură că sub coordonarea Organizaţiei Internationale a Migratiei, Organizaţiei Internationale a Muncii, care pe parcursul anilor a facut ca guvernantii sa inteleagă ca acest proces trebuie reglementat si cetatenilor nostri trebuie sa li se asigure aceasta protectie.

Valentina Ursu: Doamna Balmuş, fosta ministra a protectiei sociale spunea că pentru a negocia un asemenea acord e nevoie de 2-3 ani de zile, si nu e chiar atat de usor sa obtii negocierea si semnarea unui atare document.

Valentina Buliga
: Eu undeva sunt de acord că nu faci asta in jumatate de an, dar daca esti insistent, daca demonstrezi ca cetatenii care muncesc legal peste hotarele tarii au acelasi drept, ca doar noi dorim integrare europeană. Dreptul la circulatie, dreptul la muncă sunt niste drepturi universale, fac parte din cele 5 libertati ale cetatenilor. Si atunci cand ai destula insistenta, destule argumente şi destulă dorinţă de a oferi acestor cetateni protectie, sunt sigur ca reuşeşti. Noi vom merge anume pe această cale, pentru ca cetatenii nostri merita aceste garanţii.

Valentina Ursu: Dar cum e mai bine? Să-i protejezi pe cetatenii Moldovei acolo unde se afla ei la munca in strainatate sau totusi să le creezi conditii moldovenilor aflati la munca peste hotare sa revina in Republica Moldova?

Valentina Buliga: Eu sunt sigură că trebuie sa facem tot posibilul sa se intoarca acasa. Pentru ca recent am avut o vizita in Italia, le spuneam ca obligatiunea noastra este sa creăm locuri de muncă, sa demonstram că in Moldova s-a intamplat aceasta schimbare pe care ei si-o doresc. Văzând acolo libertati, văzând acolo că muncesti si ti se plateste in loc, văzând ca ai drepturi si obligatiuni, cetatenii nostri clar ca doresc.

Si nimic nu-i schimbă, nicio protecţie din nicio ţară avansată nu le schimbă traditiile, parinţii, pamantul, dragostea care e o calitate a noastră. Noi in paralel trebuie sa facem. Si atunci cetateanul are dreptul la alegere. Asta este, pentru că 2010 trebuie sa fie un an de o noua temelie pentru Republica Moldova, si sunt sigura ca actuala guvernare are destule capacitati sa inceapa acest proces, el chiar a si inceput. Marea mea dorinta este sa intoarcem acasa in primul rand mamele care au plecat si si-au lasat copiii si nu i-au vazut cu anii. Sa reintregim familiile, care este o problema atat de duruta pentru Moldova, nu stiu daca exista alta mai mare decat aceasta.

Valentina Ursu: Dar totusi ramaneti increzatoare ca aceste 5 acorduri bilaterale cu Tarile Baltice, România, Cehia, Italia vor fi semnate pana la finele lui 2010? Cu România ar fi probleme, ca atat de greu se poarta tratative pentru definitivarea unui asemenea acord bilateral?

Valentina Buliga
: Cu România nu cred ca există. Noi deja l-am reinoit, l-am transmis din nou spre avizare. Cred ca dorinţa si responsabilitatea pe care ne-am asumat-o trebuie sa dea acest rezultat si pe parcursul lui 2010 sa semnam acordul.
XS
SM
MD
LG