Linkuri accesibilitate

Numirea a 6 membri noi ai Consiliului de Observatori TRM


Comuniştii protestează, nu întîmplător, pentru că în ultimii 8 ani postul public de radio-tv avusese statutul de secţie de propagandă PCRM

Cu votul majorităţii, parlamentul a aprobat numirea a 6 membri noi în Consiliul de Observatori al companiei publice TRM, în locul celor cărora le-a expirat mandatul. Cei 6 au fost selectaţi de comisia de profil a Parlamentului, dintr-un număr total de 12 candidaţi, selectaţi la rândul lor prin concurs de către CCA.

Votul a trezit protestul vehement al unor deputaţi comunişti. Aceştia au învinuit noua comisie de specialitate a Parlamentului că ar fi respins nemotivat candidaţii care au fost propuşi la aceste funcţii încă un an în urmă, în vechiul Parlament, dar care nu au ajuns să treacă procedura de numire. După ce comisia pentru cultură şi mass-media din Parlament a respins candidaturile de acum un an, CCA a fost nevoit să anunţe un nou concurs pentru suplinirea funcţiilor vacante în CO de la Teleradio-Moldova.

Grigore Petrenco: „Asistăm astăzi la o farsă. Se încalcă flagrant legea, mă refer la codul audiovizualului, se încalcă conştient, în grabă cu un singur scop, de a subordona politic postul public de televiziune şi radio. Numirea noilor membri în Consiliul de Observatori se bazează pe un fals. CCA a anunţat un nou concurs de suplinire a locurilor vacante în CO având la îndemână aşa-numita decizie a comisiei parlamentare de profil pe care comisia nu a dezbătut-o şi respectiv nu au luat-o. Ne-am adresat Procuraturii Generale să examineze acest caz de falsificare a documentelor oficiale.”

Deputaţii AIE au respins acuzaţiile comuniştilor, iar unul dintre membrii comisiei de profil Leonid Bujor a declarat că desemnarea noilor membri ai CO s-a făcut legal cu majoritatea voturilor acordate de membrii comisiei.

Leonid Bujor: „Vreau să vă spun că reacţia dureroasă a reprezentanţilor PCRM nu este întâmplătoare fiindcă în ultimii 8 ani această instituţie a avut statutul de secţie de propagandă şi agitaţie a PCRM. Şi ceea ce se întâmplă astăzi este de fapt devoronizarea şi decomunizarea companiei publice TRM. Astăzi avem aici oameni care au activat mulţi ani în domeniul ziaristicii. Sunt specialişti de o înaltă calificare. Urmare a acestor modificări şi a CO, în casa cetăţenilor RM va veni adevărul şi nu minciuna, nu dezinformarea.”

Amintim că anume CO poate numi în funcţie sau demite conducerea Companiei TRM. În cele din urmă, AIE a votat alegerea noilor membri ai CO. Cei 6 membri ai CO aleşi astăzi sunt Viorica Cucereanu, Raisa Lozinschi, Viorica Meşină-Prodan, Aurelia Peru-Bălan, Eugen Râbca şi Vitalie Ţapeş. Noii membri ai CO au fost aleşi pentru o perioadă de 4 ani şi urmează să intre în funcţie din data de 28 decembrie.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG